Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Steven op een witte fiets

Witte Fietsenplan

Witte Fietsenplan (1965) | Foto: Ab Pruis

Steven is, behalve een leuke jongensnaam, het voorste of achterste uiteinde van een schip. Ook de Duitse taal kent een Vorder– en een Achter- of Hintersteven maar het heeft helaas niet geleid tot de vorming van een werkwoord. Nederlandstaligen kunnen daarentegen ook aan wal op iets of iemand afstevenen. Dat betekent dan Kurs nehmen / zusteuern auf etwas oder jemanden. Zo meldde de Volkskrant onlangs dat het witte fietsenplan van Montreal op een bankroet (Pleite) afstevent.

De witte fiets is een Nederlandse uitvinding. In 1965, dus lang voordat elders in Europa de jeugd in opstand kwam, werd in Nederland de provobeweging opgericht. De provo´s droegen het milieu een warm hart toe en ontwikkelden verschillende zogenaamde witte plannen waarvan het witte fietsenplan er een was: witte fietsen zijn leenfietsen die, door de stad ter beschikking gesteld, gratis door iedereen gebruikt kunnen worden. In Montreal dreigt dit dus nu te mislukken.

In Amsterdam is overigens nog een soort gratis uitwisseling van fietsen gebruikelijk, waar echter lang niet iedereen even gelukkig mee is…

 

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 30. Januar 2014 um 10:13 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Steven op een witte fiets”

  1. Michael Meffert

    Hier gibt es sie noch, ganz legal, aber mit Eintritt: De Hoge Veluwe (www.hogeveluwe.nl)