Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Beterschap voor het peterschap

Het peterschap (Du. Patenschaft) is een van oorsprong christelijk concept: ouders kiezen een persoon (meestal een familielid) die als getuige bij het doopsel (Du. Taufe) van hun kind aanwezig is. Traditioneel moeten de peter (in Nederland meestal peetoom; Du. Patenonkel) en meter (in Nederland peettante; Du. Patentante) bijdragen tot de christelijke opvoeding van het petekind (in België ook metekind).

Voor je zevende zoon kun je in België de koning vragen om peter te worden. (Foto: Liesbeth Driessen, CC BY 3.0)

De traditie van het peterschap is nog springlevend, al is de invulling veranderd. Dat komt natuurlijk doordat de christelijke godsdienst veel minder in de opvoeding verankerd is dan vroeger. In ruil voor een eervolle vermelding op het geboortekaartje (een andere traditie waar ik nog over zal schrijven) wordt van peter en meter verwacht dat ze voor amusement zorgen: leuke dingen doen met het petekind (en nee, samen naar de kerk gaan hoort daar niet bij) en opdraven bij belangrijke gelegenheden (verjaardag, Kerstmis, nieuwjaar, schoolrapport…). En laten we eerlijk zijn: de financiële bijdrage van peter en meter wordt sterker gewaardeerd dan hun christelijke inbreng.

Niet toevallig wordt de term peterschap in België ook gebruikt voor de functie van ambassadeur of sponsor van een vereniging of activiteit. Zo is veldrijder Sven Nys (zie vroegere blog) onlangs peter geworden van de Stichting tegen Kanker. Al kunnen we dit peterschap misschien wel weer als een uiting van christelijke naastenliefde opvatten.

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 11. Februar 2014 um 10:07 Uhr von Janneke Diepeveen veröffentlicht und wurde unter Belgien, Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert