Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

De rode loper

De traditionele rode loper bij de Academy Awards (Foto: Greg in Hollywood (Greg Hernandez), CC BY 2.0)

De afgelopen uren waren alle ogen gericht op Hollywood. Ter gelegenheid van de jaarlijkse Oscaruitreiking was daar de rode loper (Du. der rote Teppich) uitgerold voor ’s werelds beste acteurs en actrices. De rode loper uitleggen doen we alleen voor bijzondere gasten en bij speciale gelegenheden. Hoewel het Duitse equivalent Läufer in de categorie vloerbedekking wel bestaat, rollen we bij feestelijke evenementen een roter Teppich uit. Tapijten of vloerkleden bestaan in alle soorten, maten en kleuren. Typisch voor de loper is de lange, smalle vorm, waardoor we hem vaak terugvinden op de trap of in een gang. Voor de deur ligt meestal een mat (Du. Fußmatte), waar je je schoenen kunt afvegen als het regent.

Dit keer moest er bij de Oscaruitreiking nog gauw een dak boven de rode loper geïnstalleerd worden. Want ja, ook in Hollywood regent het wel eens. Journalisten en camerateams willen natuurlijk niet urenlang in de regen wachten tot de acteurs en actrices eindelijk verschijnen. En zij willen op hun beurt de dure galakledij en dikke lagen make-up niet door een stortbui laten verpesten. Gelukkig kon Hollywood de regen relativeren. Presentatrice Ellen DeGeneres opende de 86ste Academy Awards met de woorden: “It has been raining. We’re fine. Thank you for your prayers.”

Der Beitrag wurde am Montag, den 3. März 2014 um 12:01 Uhr von Janneke Diepeveen veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

2 Reaktionen zu “De rode loper”

  1. Ed

    In Rotterdam worden de officiële namen van objecten in de openbare ruimte sinds mensenheugenis in de volksmond hernoemd. Zo is de ‚Erasmusbrug‘ gewoon ‚de Zwaan‘, ‚Stadion Feyenoord‘ kent iedereen als ‚de Kuip‘, en Wessel Couzijn’s sculptuur ‚Belichaamde Eenheid‘ heet eenvoudigweg ‚de Schroothoop‘.
    De nieuwe Rijnhavenbrug, die de Kop van Zuid verbindt met Katendrecht, staat inmiddels bekend als de ‚Hoerenloper‘; een prachtige woordspeling die niet alleen wijst op de lange, smalle vorm van deze voetgangersbrug, maar ook herinnert aan Katendrechts voormalige faam als rosse buurt, en die daarmee speels verwijst naar de intenties van haar gebruikers.

  2. Janneke Diepeveen

    Bedankt voor uw commentaar! In zijn verschillende betekenissen biedt de ‚loper‘ de gelegenheid voor dit soort leuke woordspelingen.