Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Het vierlandenpunt

Drielandenpunt! – zult u zeggen. Daar stond toch laatst iets over in de Volkskrant.
Maar dit drielandenpunt was ooit – van 1816 tot 1920 – een vierlandenpunt.

„Postkarte des Neutralen Gebiets Moresnet/Altenberg, um 1900“ (PD Old)

Op deze mooie ansichtkaart zien we rechtsboven de Duitse keizer Wilhelm II (zijn stoffelijke resten rusten in het Nederlandse Doorn). Linksonder de Belgische koning Leopold II (schrikbewind in Congo). Linksboven een jonge koningin Wilhelmina over wie Churchill in de jaren 40 gezegd zou hebben: „Zij is de enige man in het Nederlandse kabinet“. Wilhelmina (de oma van Beatrix) schreef een boek met de alleszeggende titel: Eenzaam maar niet alleen.

Ziet u die witte taartpunt die naar de Vaalserberg wijst: „Neutrales Gebiet“? Dat is Moresnet. Daar lag een zinkmijn, reden genoeg om het gebied na de Franse tijd niet zomaar aan de ene of de andere staat over te laten. Dat waren aanvankelijk het Koninkrijk Pruisen, na 1871 het Duitse Rijk, en het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. België kwam korte tijd na de operaopvoering van La Muette de Portici – op 25 augustus 1830 – bij de club.

Nog een filmpje?

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Freitag, den 21. März 2014 um 10:02 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Het vierlandenpunt”

  1. Johanna Ridderbeekx

    David van Reybrouck schreef dit jaar het Boekenweekessay over Moresnet: Zink

    Philip Dröge behandelt de geschiedenis uitvoeriger in Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje