Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Nederlands-Brazilië

Nee, die -s van Nederlands is geen tikfout. Het gaat hier om een adjectief, vergelijk: Nederlands-Indië.

Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee (keine blasse Ahnung) hoe het wereldkampioenschap (die WM) in Brazilië verloopt. Omdat iedereen – behalve ik dan – waarschijnlijk ’s nachts voor de tv zit en meebibbert, overdag zijn normale werkzaamheden verricht en dus geen tijd heeft om intensief van dit blog kennis te nemen, maak ik van de gelegenheid gebruik om iets te vertellen wat weinig met taal(wetenschap) te maken heeft. Misschien zijn er wel lezers die een paar (kunst)historische links weten te waarderen.

Frans Post: View of Olinda, Brazil (www.rijksmuseum.nl, CC-PD-Mark)

Nadat Piet Hein (1577-1629) – over zijn betekenis voor het Nederlandse voetbal heb ik al geschreven – de Spaanse Zilvervloot had buitgemaakt, beschikte de Republiek over genoeg financiële middelen om haar invloed aan de Portugese kust van Zuid-Amerika uit te breiden. En dat lukte op de uiterste oostpunt, bij het huidige Recife (Pernambuco). Dan verschijnt Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), later ook de Braziliaan genoemd, op het toneel (ins Spiel kommen). Deze achterneef van Willem van Oranje wordt in 1637 gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Daar sticht hij Mauritsstad naar een ontwerp van Pieter Post.

Eckhout:Tapuya vrouw, 1641 (Naxoc CC-BY-SA-3.0)

In zijn kielzog (Kielwasser) varen de schilders Frans Post (broer van Pieter) en Albert Eckhout mee. En dat heeft een aantal mooie kunstwerken opgeleverd.

Ik keer terug aan de Havel. Daar, in de buurt van de huidige Glienicker Brücke, stond Johan Maurits met zijn vriend Frederik Willem I, de keurvorst van Brandenburg en sprak de historische woorden: „Das ganze Eyland muß ein Paradies werden„. Zo gezegd, zo gedaan. Lenné en Schinkel hebben in de 19e eeuw de puntjes (Tüpfelchen) op de i gezet. Ook Unter den Linden hebben de Berlijners aan een idee van Johan Maurits te danken.

Het Haagse woonhuis van Johan Maurits werd gebouwd door de architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het is tegenwoordig een van Neerlands mooiste musea.
Johan Maurits trad later in dienst van de Grote Keurvorst en werd stadhouder van Kleef (Kleve) waar hij zijn eigen landschappelijk paradijsje creëerde.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 17. Juni 2014 um 12:35 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Nederlands-Brazilië”

  1. Johanna Ridderbeekx

    ‚Zeer opwindend‘ nieuw werk ontdekt van 17de-eeuwse schilder Frans Post, die met Johan Maurits in Nederlands-Brazilië was. Op Mooi meegenomen vindt u een paar woordverklaringen.