Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Spoelen

Als het Duitse elftal (Du. Nationalelf) een wedstrijd speelt op het WK voetbal (Du. Fußball-WM), zoals afgelopen zaterdag, zitten heel wat Berlijners opgewonden voor tv en drinken het ene glas bier na het andere. Geen wonder dat tijdens de rust (Du. Halbzeit) massaal Berlijnse toiletten doorgespoeld worden.

19e-eeuwse, rijk gedecoreerde porseleinen toiletpot in Huis De Trompenburgh (Foto: A.J. (Ton) van der Wal – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC-BY-SA-3.0-nl)

Daar bestaan zelfs statistieken over. Berliner Wasserbetriebe, het grootste watervoorzieningsbedrijf van Duitsland, observeert het waterverbruik tijdens het WK en publiceert na elke wedstrijd van het Duitse elftal een zogenaamde Spülanalyse. Op de grafiek kun je dus het waterverbruik van Berlijners tijdens een WK-wedstrijd aflezen. Zo was er tijdens de wedstrijd Duitsland-Ghana op 21 juni een duidelijke piek (Du. Spitze) in het waterverbruik rond 22:00 uur: tijdens de rust spoelden de Berlijners ruim (Du. gut) 30 000 kubieke meter water door.

De wc (informeel ook plee) kun je doorspoelen of doortrekken. Dit laatste woord dateert van de tijd toen je nog aan een ketting aan de stortbak (Du. Spülkasten) moest trekken om de spoeling te doen werken (Van Dale). Tegenwoordig hoef je meestal alleen maar op een knop te drukken. In regionaal taalgebruik komen ook andere werkwoorden voor: Limburgers, bijvoorbeeld, trekken de wc af. De Vlamingen vergeten wel eens te sjassen. Vooral tijdens een spannende voetbalwedstrijd van de Rode Duivels.

Tags:

Der Beitrag wurde am Montag, den 23. Juni 2014 um 11:57 Uhr von Janneke Diepeveen veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Sprachvariation, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Spoelen”

  1. Janneke Diepeveen

    Tijdens de wedstrijd Nederland-Chili stelden de Nederlanders hun toiletbezoek ook uit tot de rust, meldt een waterbedrijf: https://www.nu.nl/opmerkelijk/3810534/gebruik-toilet-minimaal-tijdens-duel-nederlands-elftal.html