Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Hopla

Ik was u nog een admiraal schuldig…
In marinekringen ben ik niet thuis. Maar ik herinner me nog drie zeehelden uit mijn basisschooltijd: Witte de With (1599-1658); Michiel de Ruyter (1607-1676) … die speelde o.a. een rol in de Engels-Nederlandse oorlogen, en Maarten Harpertszoon Tromp (1598-1653), bekend van zeeslagen tegen de Spanjaarden.

Toiletpapier (Foto: Mia, CC-BY-SA-2.0)

Kent u Nederlanders of komt u ze wel eens tegen, vraag dan: Koning, keizer, admiraal…??? De kans is groot dat de vraagtekens worden weggewist met „Popla kennen ze allemaal!„.

Dat is de grote macht van de reclame. Ik heb geen idee hoe oud deze sterreclame is, maar hij zit in de hoofden van veel landgenoten. Een simpel kinderwijsje (een, twee, drie, vier, hoedje van papier), een tekenfilmpje, en hopla: Popla!

Sterreclame? Dat is de Stichting Ether Reclame, m.a.w. das Werbefernsehen van de publieke omroep (der öffentlich-rechtlichen Sender).

Tags:

Der Beitrag wurde am Mittwoch, den 27. August 2014 um 10:00 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert