Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Tour & Taxis

Gedenkplaat in Brussel (Foto: myself, CC-BY-SA-4.0)

Jaren geleden hoorde ik een Brusselse collega spreken over Thurn en taxi’s. Ik vond dat wel leuk; tenslotte heeft de familie Thurn und Taxis veel kapitaal vergaard met koeriers- en postkoetsdiensten door heel Europa en zetelde lange tijd in het Brusselse. In het Duits wordt de naam uitgesproken als Taxis (korte i), wat je, als je van de Nederlandse spellingregels uitgaat, ook zou moeten doen.
Enfin, met het vervoermiddel taxi heeft die naam niets te maken. Hij schijnt afgeleid te zijn van de berg Tasso (Del Tasso of De Tassis) en is later verbasterd. Over de herkomst van het woord taxi leest u hier meer.

Ook mogelijk dat de uitspraak taxi’s met de Brusselse omgeving van mijn collega samenhing. De Franstaligen maakten er namelijk Tour et Taxis van.

Tour et Taxis (Foto: Torsade de Pointes, CC-Zero)

Hoe kom ik daar nou op?

Zo’n 2000 ambtenaren, werkzaam bij de Vlaamse overheid, zullen in 2017 naar een nieuwe werkplek moeten verhuizen: ze gaan van het Boudewijngebouw (700 meter lopen van het Noordstation) naar Tour & Taxis (1000 meter lopen van het Noordstation). Begrijpelijkerwijs is het protest niet van de lucht (nimmt kein Ende): veel verder weg, dus twee uur vroeger opstaan en dan ook nog door die onveilige, ja zelfs gevaarlijke, buurt …

De Vlaamse overheid organiseerde verkenningswandelingen en nu is er een brochure met een doe-het-zelf-wandeling verschenen, lees ik in De Standaard. In onderstaand filmpje gaat een stelletje ambtenaren, een taskforce, op expeditie naar het verre Tour & Taxis.
Ik vind dat nieuwe onderkomen (rechtsboven) trouwens helemaal zo gek nog niet.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 10. Februar 2015 um 13:45 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Allgemein abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Tour & Taxis”

  1. Johanna Ridderbeekx

    En een dikke drie jaar later: Al zeven ambtenaren overvallen aan Brussel-Noord