Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Zondag

Bent u al eens op zondag naar de site van het Reformatorisch Dagblad gesurft?

Ga maar eens kijken. Morgen is er weer een dag, moet u maar denken.

De „bible belt“ in Nederland (DannyK123, CC-BY-SA-4.0)

De zondag is een heilige dag die sommige gelovigen helemaal aan God wijden. Vooral bij streng gereformeerde kerkgenootschappen is er een strikte heiliging van de zondag. In Nederland zijn de protestanten meestal calvinisten (niet luthers, zoals de meeste in Duitsland), sommige liberaler dan andere.  Op de afbeelding kunt u zien waar veel streng gereformeerden (stemmers op de SGP-Staatkundig Gereformeerde Partij) wonen. Die gordel wordt ook de Nederlandse „bible belt“ genoemd.

Met het oog op die heilige zondagse rust vallen verkiezingen in Nederland nooit op zondag (wel op woensdag).

Ook de feestdag van de Oranjes, Koninginnedag (vroeger)/Koningsdag (nu), wordt niet op zondag gevierd. Willem-Alexander is jarig op 27 april, in 2014 was dat een zondag. Zijn eerste verjaardagspartijtje als koning (na zijn kroning op 30 april 2013) werd daarom al op zaterdag 26 april gevierd. De volgende Koningsdag is op maandag 27 april 2015.

In België (overwegend katholiek) vallen verkiezingen altijd op zondag. De vorige verkiezingen waren op 25 mei 2014. We schreven erover in een stukje Zweden.

Als uw geloof u wel toestaat om op zondag te surfen, kijk dan even op kerkzoeker.nl en leer meer over kerken in Nederland. Voor als u altijd al wilde weten hoe het precies zit met gereformeerd en evangelisch en bevindelijk gereformeerd.

Tags:

Der Beitrag wurde am Sonntag, den 15. Februar 2015 um 00:37 Uhr von Truus De Wilde veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert