Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Querdenken en dwarsliggen

Sorry Philipp, ik ben moe gezeten en ga lekker even dwarsliggen!

Denken is actief en liggen passief, zou je denken. Maar weet dat een Nederlandse dwarsligger (Querkopf, Quertreiber) héél actief de sfeer kan verzieken (vergiften). En hierbij denk ik niet aan die ene student die na een weekendje Amsterdam op college verscheen in een t-shirt met op de borst in hoofdletters DWARSLIGGER.

Dwarsligger (PD-self)

Je komt in Berlijn overigens de mooiste t-shirts tegen. Op een prachtige, stralende zomerdag in de zuidelijke, beschaafd-burgerlijke wijk Lichterfelde komt een middelbare (50+) t-shirtman me tegemoet: op de borst KLOTEWEER! (Scheißwetter). Hij had zijn vakantie op Ameland doorgebracht, vertelde hij me. Lichterfelde heeft overigens zijn naam vermoedelijk te danken aan 13e-eeuwse Vlaamse migranten. Hebben we lezers in het Belgische Lichtervelde? Dit tussen haakjes.

Voordat de bachelor werd ingevoerd, was Querdenken aan de FU een veelgehoord woord. De beste colleges waren die waarin men het Querdenken leerde: creatief denken, gegen den Strich lezen. Heeft u al eens lateraal gedacht? Wat, u weet niet wat dat is?  „Bedenk eens hoe de wereld er uit ziet als koeien konden autorijden“ is een voorbeeld van lateraal denken (Querdenken), lees ik hier. (eruitziet schrijf je trouwens aan elkaar)

Hoe je het ook wendt of keert: querdenken is actief en positief. Iemand die met passie querdenkt zal zo nu en dan ook dwarsliggen. Het Duitse querschießen heeft evenals het Nederlandse dwarsbomen daarentegen een negatieve connotatie. En een querulant heb ik liever niet in mijn colleges, ook niet in het mooiste t-shirt.

Tot slot nog de dwarsligger als boek. Hierboven ziet u een afbeelding van een boek in handig zakformaat: past in elke broek- of jaszak!

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 30. April 2015 um 10:00 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

3 Reaktionen zu “Querdenken en dwarsliggen”

 1. Johanna Ridderbeekx

  Een lezer, Erik De Smedt, herinnerde met een mooi citaat van Jeroen Brouwers aan diens verjaardag. Ik heb die bijdrage per ongeluk gewist. Kunt u dat citaat nog een keer sturen?
  Ik dank u in elk geval bijzonder hartelijk voor die aanvulling – hoe kon ik dat vergeten!
  Het is 30 april en Jeroen Brouwers verjaart. Proficiat!

 2. Erik De Smedt

  Geen nood, hier komt het: “Bent u eigenlijk niet gewoon een dwawsliggew, meneeuw Bwouwews? / Brouwers, corrigeerde ik en antwoordde: Goed gezien, koninklijke schoenlepel, en ik bewijs er de mensheid een dienst mee: de dwarsligger houdt de rails bij elkaar. Zo moet je dat zien.” (uit „Sisiphus‘ bakens: vloekschrift“, 2009).

 3. Erik De Smedt

  maar de vervloekte zetduivel sloeg toe: de correcte spelling is natuurlijk „Sisyphus‘ bakens“, sorry.