Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Ode aan de Ode – de 30.000e Last Post

De West-Vlaamse stad Ieper kende in de 12e en 13e eeuw een periode van grote bloei; het was – na Brugge en Gent – de derde stad van het graafschap Vlaanderen. In de Eerste Wereldoorlog werd Ieper vier jaar lang door Duitse troepen belegerd; vier zware aanvallen kreeg de stad te verduren zonder dat de Duitsers erin slaagden ze te veroveren. Maar de stad werd met de grond gelijk gemaakt. Het resultaat ziet u hierboven. Het mosterdgas (Senfgas) waarvan voor het eerst in 1917 rond Ieper gebruik werd gemaakt, wordt ook yperiet (Yperit) genoemd.
Ieper werd, deels met Duits Wiedergutmachungsgeld, in vooroorlogse staat hersteld. De wederopbouw duurde zo’n 40 jaar.

Menenpoort (Joskevermeuleb16, CC-BY-2.0-BE)

De Menenpoort werd door de Britten gebouwd als monument voor de 54.900  gesneuvelde soldaten en officieren van het Britse Gemenebest. Hier wordt iedere avond om 20:00 uur de Last Post geblazen door klaroeners (Zinkbläser) van de plaatselijke brandweer (Feuerwehr).

De Last Post Association en de provincie West-Vlaanderen hebben opgeroepen om op 9 juli ter gelegenheid van de 30.000e Last Post een Ode aan de Ode te brengen, een eerbetoon aan al die klaroeners …

die al 30.000 keer hun ode hebben gebracht aan de gesneuvelden, en een ode aan de wereldwijde solidariteit onder brandweerlieden.

Piëta (Drrcs15, CC-BY-SA-4.0)

In Berlijn gedenkt de Vlaamse Vertegenwoordiging de 30.000e Last Post met een plechtigheid bij de Neue Wache: een mooi idee.
Schinkels Neue Wache is de centrale Duitse gedenkplaats voor slachtoffers van oorlog en tirannie. Hier staat de Piëta van Käthe Kollwitz – haar zoon Peter sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. In het West-Vlaamse Vladslo staan haar Trauernde Eltern.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 7. Juli 2015 um 13:45 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Allgemein abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert