Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Rooi Katootje

We gaan vandaag naar Curaçao, sinds 2010 een autonome staat in het Koninkrijk der Nederlanden. Katootje is in dit geval de naam van een rooi: de rooi is op de Ne­der­land­se Be­ne­den­wind­se (unter dem Wind) Ei­lan­den een droog ri­vier­dal dat na zwa­re re­gen eni­ge tijd wa­ter be­vat, afgeleid van het Spaanse arroyo [beek­je], leert Van Dale.

George Maduro (Erfgoed in Beeld, CC-PD-Mark)

Het prachtig gerestaureerde landhuis Rooi Katootje, uitgebreid met een moderne bibliotheek, is tegenwoordig zetel van de S.A.L. (Mongui) Maduro Foundation.

Maduro is een naam die onlosmakelijk met Curaçao (en met Nederland) verbonden is: het is de naam van een van oorsprong Sefardisch-Joodse familie. De Antilliaan George Maduro studeerde aan de Leidse universiteit. Tijdens de bezetting was hij actief in het studentenverzet (Widerstand). Hij heeft Dachau niet overleefd.

amigoe02_klein

Foto: JR.

Ter nagedachtenis aan hun zoon financierden de ouders de aanleg van het attractiepark Madurodam, een Nederland in het klein.

Maduro is ook de naam van een bank. Deze advertentie vond ik in het Curaçaose dagblad Amigoe: de Maduro & Curiel’s Bank deelt mee dat vanwege Jom Kipoer (Grote Verzoendag), de belangrijkste Joodse feestdag, de filialen gesloten blijven, behalve op Hato (de luchthaven). Ook de bankomatiko (mooi woord!) blijft open.

In Amigoe-Ñapa van 9 oktober jl. stond een interessant artikel van Aart G. Broek over de verdiensten van de Curaçaoënaar Percy Cohen Henriquez (1909-2000), zoon van Maurice Cohen Henriquez en Ida Maduro Lopez. Diens (dessen) persoonlijk archief zal worden ondergebracht in de S.A.L. ‘Mongui’ Maduro Bibliotheek, op Rooi Katootje dus. Het artikel kunt u hier nalezen.

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Montag, den 12. Oktober 2015 um 08:40 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Karibik, Sprachvariation, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert