Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Week van het Nederlands

Week van het Nederlands

Ga naar de website

De vorige week was de Week van het Nederlands. We hebben daar in het buitenland niet zoveel van gemerkt, het was toch vooral een Vlaams-Nederlands feestje, georganiseerd door de Taalunie. Ik wil het nu helemaal niet hebben over zin en onzin van zo’n week van het Nederlands, maar in het kielzog van deze week vol met activiteiten rondom het Nederlands (wat op zich natuurlijk al mooi is) zijn er een paar projecten gepresenteerd, waar ik u graag op wil wijzen.

Allereerst is er natuurlijk het nieuwe ‚Groene Boekje‘, de officiële spellinggids van het Nederlands, uitgegeven door Van Dale. En de digitale versie van dit boekje, woordenlijst.org, is in een nieuw jasje gestoken. Ook de concurrenten hebben trouwens niet stilgezeten: Kort voor het verschijnen van het ‚Groene Boekje‘ was er al de launch van spellingsite.nu, een initiatief van het Genootschap Onze Taal en uitgeverij Prisma. Het zal wel geen toeval zijn.

Van Dale had op 5 oktober al met veel tamtam een nieuwe druk van zijn prestige-object, het Groot woordenboek van de Nederlandse taal (of ook de Dikke Van Dale zoals ze dat woordenboek tegenwoordig ook zelf noemen), gepresenteerd. Tijdens het IVN-colloquium was Marc van Oostendorp in zijn lezing al van mening dat dit wel de laatste druk zal zijn. Op de inhoud ervan en vooral op de nog steeds chronologische presentatie van de betekenissen is meteen al kritiek geweest. Ariane van Santen schreef op Neder-L een bespreking onder de titel Oude betekenissen in nieuwe Van Dale.

Maar er is meer. Mooie initiatieven, vooral uit Vlaanderen.

Om te beginnen is er NedBox, een nieuwe website van de KU Leuven om Nederlands te leren. Met behulp van tv-fragmenten en krantenartikels krijgen leerders tal van leuke oefeningen aangeboden om hun beheersing van het Nederlands te verbeteren. Een prachtig initiatief ook voor (vooral beginnende) studenten in het buitenland. NedBox.be is voor alle leerders van het Nederlands zeker een aanrader. Ga maar eens kijken.

Zoals u weet, besteden we in onze blog graag en vaak aandacht aan talige variatie binnen het Nederlands. En over dit onderwerp is er sinds vorige week een nieuwe website van de Universiteit Gent. Dialectloket hebben ze hun site gedoopt en u zult er veel informatie vinden over dialecten, sociolecten, etnolecten, over nationale varianten en over taalvariatie in het algemeen. Inhoudelijk lijkt de site in sommige opzichten een beetje op de Dutch++-site, het project over variatie in het Nederlands, waar wij bij betrokken zijn geweest. Maar terwijl Dutch++ heel erg gericht is op het (vooral universitaire) onderwijs en focust op de nationale variëteiten van het Nederlands, bevat Dialectloket meer materiaal over dialecten en ook naslagwerken, zoals bijvoorbeeld een ‚Woordenbank van de Nederlandse Dialecten‘ met directe toegang tot diverse dialectwoordenboeken, tot het WNT, de Etymologiebank en meer. En u vindt er geluidsmateriaal, taalkaarten en filmpjes over taalvariatie. Mooi.

Naast Dialectloket is er nog een nieuwe site met veel materiaal over regionale variatie binnen het Nederlandse taalgebied. De Stichting Nederlandse Dialecten bestaat 25 jaar en heeft daarom vorige week een nieuwe website geopend met o.a. veel publicaties over dialecten die direct kunnen worden gedownload.

Zo was het uiteindelijk toch een leuke week van het Nederlands met een paar mooie aanwinsten, ook voor neerlandici en belangstellenden in het buitenland.

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 20. Oktober 2015 um 09:07 Uhr von Matthias Hüning veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Sprachvariation abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert