Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Met Erasmus naar Gent

illustratieDe Belgische stad Gent is niet alleen bekend voor cuberdons (Gentse Neuzen) en sneeuwballen, maar is vooral een populaire plaats voor studenten uit het hele land en uit de hele wereld om te studeren.

Al enthousiast over de oude binnenstad en de vele studenten in Gent, besloot ik om voor een Erasmussemester aan de UGent te solliciteren en kreeg in maart 2015 een bevestiging.

Graslei_kl

De Graslei in Gent. (K. Gugisch)

In Berlijn studeer ik muziek- en mediawetenschap, in Gent ging ik dus colleges kunstwetenschappen volgen en kon ook andere aspecten van cultuurwetenschappen, zoals dans- en theatergeschiedenis of monumentenzorg leren kennen. Daarnaast kreeg ik de kans aan een muziekwetenschappelijke cursus aan de Hogeschool Gent (afdeling KASK – conservatorium) deel te nemen. De taken aan de universiteit en de examens in januari vond ik allemaal moeilijker dan hier in Berlijn en ik was er heel wat tijd mee bezig. Maar als ik over mijn tijd in België nadenk, is dat minder over het gestresseerd zijn door het studeren. In plaats daarvan denk ik aan de tijd met vrienden, aan de mensen die ik er heb leren kennen en aan al de steden die ik heb gezien.

Gelukkig had ik al vrienden in Vlaanderen en dus was er altijd iemand om samen wat tijd door te brengen, maar ik was ook veel alleen onderweg om Gent beter te leren kennen en andere steden zoals Oostende, Antwerpen, Ieper, Brugge en Brussel te zien. In Gent kan je overal naartoe fietsen en als je niet in het centrum van de stad woont, heb je een fiets ook zeker nodig. Er is wel openbaar vervoer in Gent en tussen verschillende steden rijden (overdag) treinen, maar vooral in de stad is een fiets de snellere en betrouwbaardere oplossing, bovendien een oplossing die men ook na 10 uur ’s avonds en voor 5 uur ’s morgens altijd kan gebruiken.

Tijdens de maanden in Gent heb ik ook een groter uitstapje gemaakt en ben met een organisatie in Dinant en Luxembourg geweest. Ik vind het nog steeds een verrassing “de grens van Vlaanderen naar Wallonië” over te stappen … en dat vooral in Brussel. Zeker, op papier staat dat in de hoofdstad, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Frans en Nederlands gesproken wordt, maar ik heb bijna geen Nederlands gehoord toen ik er was. Het voelde vreemd plotseling Engels te spreken omdat dat de enig andere oplossing was, want ik kende de zinnen die ik wilde zeggen in het Frans niet. Engels sprak ik anders alleen met andere Erasmusstudenten en op college. Maar ik heb ook veel nieuwe Nederlandse woorden geleerd.

Gentse Neuzen (Gordito1869, CC-BY-3.0)

Ik heb van het semester in Gent echt genoten; heb de carnevalsoptocht in Zottegem en Mini-Europa in Brussel  gezien, Sinterklaas in Gent al eind november, de kerstmarkt in Antwerpen, Brugge op oudejaarsavond en tijdens “Klassiek voor Iedereen”, het strand van Oostende, het oorlogsmuseum in Ieper, het Brusselse Kaaitheater en het Muziekinstrumentenmuseum en ik kon zelfgemaakte frietjes proberen. Ik heb met Zweedse vrienden iedere week ergens anders koffie gedronken, ben langs de Schelde gelopen, heb kriek (Kirschbier) en RoomeR (Holunderblütenlikör) geprobeerd, ben op een concert van een vriend geweest en halverwege in de stad een schaapskudde tegengekomen; ik heb veel gelachen met mijn kotgenoot, heb het Belgische weer leren kennen en besef waarom iedereen zegt dat Belgische chocolade zo goed is. En ik weet nu eindelijk hoe echte Gentse Neuzen smaken. Om dat te achterhalen moet men zelf eens in Gent geweest zijn.

Voor mij was het zeker niet de laatste keer dat ik in België was en ik verheug me er al op iedereen terug te zien.

Door Karoline Gugisch

Tags: , , ,

Der Beitrag wurde am Montag, den 7. März 2016 um 10:30 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Allgemein abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Met Erasmus naar Gent”

  1. Truus De Wilde

    Ook De Morgen schrijft over de Erasmuservaring.