Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Wie is wie?

Deze portretten heb ik toevallig gevonden… 3 [sic] vrouwen en 22 mannen!
Ik geef eerlijk toe: ik herkende ze ook niet allemaal.

 

Wie is wie? (Machinarium, CC-BY-SA-3.0)

 

Maar wie u, trouwe lezer van onze blog, zou kunnen (her)kennen: koningin Wilhelmina, Spinoza, Erasmus, Piet Hein en Willem van Oranje.
Ook hebben we hier portretten van Johan van Oldenbarnevelt, Multatuli, Johan Cruijff, Vincent van Gogh, Michiel de Ruyter en Jan Adriaanszoon Leeghwater. En dan zijn er nog 14 andere kopstukken (Prominente) die wij – als ik het goed heb – nooit in een blogpost hebben vermeld.

Wie van de 14 anderen (her)kent u? En waarom?
Schrijf ons (niederlandistikfuberlin@gmail.com) een paar persoonlijke regels per kopstuk dat u kent. Wij brengen uw bijdrage in een volgende blogpost en u ontvangt (per kopstuk) een boek als beloning!

Wie het eerst komt, het eerst maalt! (wer zuerst kommt, mahlt zuerst)

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 6. Oktober 2016 um 09:37 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Wie is wie?”

  1. Esther

    Aletta Jacobs en Johan Rudolph Thorbecke herken ik. Aletta eerst! De eerste Nederlandse vrouw die een HBS bezocht en een universitaire studie medicijnen afrondde. Voor die studie diende ze een aanvraag in bij bovenstaande -liberale- Thorbecke die hier gelukkig toestemming voor gaf. En Thorbecke is de man achter de grondwet uit 1848.
    De reden waarom bovenstaande kopstukken niet direct herkend worden, is misschien de manier waarop er in Nederland met helden wordt omgegaan? Lotte Jensen geeft hierover een interessant college bij de UVN ; https://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-zijn-wij-in-nederland-niet-erg-trots-op-onze-vaderlandse-helden/