Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Toitoitoi

Soms open ik bij toeval (verkeerde toets ingetikt of zo) een pagina waarin een bepaald woord mijn aandacht trekt: het lacht me als het ware (gleichsam, sozusagen) toe. Ik zocht laatst een vertaling voor het Duitse von unberufener Seite (van onbevoegde zijde) maar ik had de (eentalige) Dikke geopend…

Daar vond ik niet alleen unberufen, maar ook onbeschrieën, unbeschriejen en toitoitoi…
Hee! Jiddisch? – Ja hoor!

Toi toi toi ken ik uiteraard als Duits alternatief voor: ich drücke dir die Daumen (ik duim voor je). Op Onze Taal vond ik meer informatie over het „Nederlandse“ toitoitoi. Het gaat om een bezweringsformule (Beschwörungsformel).

Het betekent gewoon ‚veel succes; sterkte; op goed geluk‘. Eigenlijk gaat het om een klanknabootsing van het afkloppen op (meestal ongeverfd) hout.

Ongeverfd hout (Rohholz), vraagt u?
Als wij Nederlanders iets van harte hopen en dat ook uitspreken (dat gaat lukken – wirschaffendas: even afkloppen! – vooral niet de duivel verzoeken), dan kloppen we 3 maal op ongeverfd hout (toitoitoi)
waar­mee het zo­juist ge­noem­de of ge­dach­te weer on­ge­noemd wordt ver­klaard om het er­mee op­ge­roe­pen ge­vaar te be­zwe­ren (Van Dale). En dat is wat met de woorden unberufen, onbeschrieën en unbeschriejen ook wordt uitgedrukt. Deze uitdrukking heben we blijkbaar aan de toneelwereld te danken.

Even afkloppen! vertaalt VD met ich will es nicht berufen/beschreien! In Berlijn hoort men dat inderdaad wel eens. Geen idee of dat ook in de rest van de Bondsrepubliek het geval is. Maar ik ga ervan uit dat u begrijpt wat Van Dale bedoelt.

CC-BY-SA-2.1-JP

En wat ik verder nog in deze context ontdekt heb: het Duitse Hals- und Beinbruch heeft in het Nederlands een Engels (jawel) equivalent: break a leg (de Dikke: the­a­ter – for­mu­le waar­mee men iemand suc­ces toe­wenst, met name iemand die op het punt staat op te tre­den = toi­toi­toi).

Hebt u zich ingeschreven voor de master Niederlandistik im internationalen Kontext?
Dat gaat vast lukken! – even afkloppen! – Toitoitoi!

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Freitag, den 14. Oktober 2016 um 09:39 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Idiom, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert