Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Wie is wie? – Vadertje Drees

Laat ik – bij gebrek aan enthousiaste deelname – dan zelf nog maar een kopstuk bespreken. Zo blijf ik natuurlijk wel op mijn dozen met Nederlandse romans zitten; is er echt niemand die een roman van Brouwers, Siebelink, Mulisch …. wil hebben? Zie Wie is wie?


Willem Drees (1886-1988) was sociaal-democraat: de vader van de sociale wetgeving (Sozialgesetzgebung). Pre­mier was hij van 1948 tot 1958. Zijn bescheidenheid is spreekwoordelijk: hij woonde in een doodgewoon rijtjeshuis, herinner ik me, en serveerde mariakaakjes (een droger koekje bestaat niet) – bij de thee: zie het mariakaakje-overleg. Als geheelonthouder (Abstinenzler) kreeg Drees tijdens officiële diners geen wijn geserveerd, maar toostte hij met druivensap.

Willem Drees (H. Blansjaar, CC-BY-SA-3.0-NL)

Maar hij heeft de grondslag gelegd voor ons basispensioen (Grundrente): de AOW (Algemene Ouderdoms Wetgeving).

Opgepast:

De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Bron

Ook vrouwen die zonder arbeidscontract hun leven lang gewerkt hebben – het huishouden deden en kinderen opvoedden – hebben recht op een AOW-uitkering.

In de dikke Van Dale lezen we de uitdrukking van Drees trekken: een ou­der­doms­uit­ke­ring (Altersrente) ont­van­gen. Ik denk niet dat dat nog veel gezegd wordt.

Nog iets…
Het Nederlandse pensioen is niet identiek met de Duitse Pension; het is niet aan het ambtenaarschap gekoppeld. Er wordt ook niet onderscheiden tussen wat in Duitsland Beamte en Angestellte zijn. Ben je in overheidsdienst, ben je ambtenaar. Je krijgt op je ouwe dag als ieder ander AOW (Grundrente) + (eventueel) een uitkering uit een aanvullende pensioensverzekering.

Dat klinkt allemaal een beetje naar luilekkerland (Schlaraffenland) – maar ook in NL staan de sociale uitkeringen (Sozialleistungen) onder druk.

In de jaren 70 zegde Drees – eretitel: minister van Staat – zijn lidmaatschap van de PvdA (Partij van de Arbeid) op: ze werd hem te links.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 1. November 2016 um 09:51 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Idiom, Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert