Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Wie is wie? – Stadhouder Willem III

William of Orange in Brixham (K.Schlensog, CC-BY-SA-2.0-DE)

Stadhouder Willem III (1650–1702) – derde rij, vierde van links bij de portretten) – werd koning van Engeland.
Hoe dat?

Willem III van Oranje werd geboren acht dagen na het plotselinge heengaan van zijn vader, stadhouder Willem II, die aan de pokken overleed. Zijn moeder was Maria Henriëtte Stuart, de Engelse Princess Royal. Bron

De echtgenote van Willem III, Maria Stuart, was de oudste dochter van de in 1685 koning geworden Jacobus II van Engeland (James II) en Willems volle nicht. Haar vader was katholiek, wat niet iedereen beviel. Dit leidde tot een samenzwering, met het doel de katholieke koning Jacobus II (James II) te vervangen door zijn dochter Maria, een overtuigd protestantse: de Glorious Revolution.

In november 1688 landde Maria’s echtgenoot Willem III van Oranje-Nassau met een Nederlands leger in Engeland. Jacobus (James) verloor aan steun en vluchtte om vanuit het katholieke Ierland – waar hij nog wel aanhangers had – de strijd voort te zetten. Onze Willem werd koning van Engeland: William of Orange.

Hebben we lezers die zich herinneren aan de zogenaamde oranjemarsen van de Oranjeorde door katholieke buurten van Noord-Ierland?
Nou, die Oranjeorde gaat dus terug op „onze“ Willem – die overigens de laatste directe afstammeling van de Vader des Vaderlands was (bastaarden niet meegerekend).

T.Bresson, CC-BY-2.0

Wat nog?
Een vlinder! (Schmetterling) De monarchvlinder (Danaus plexippus).

Zijn naam heeft deze vlinder te danken aan Willem III van Oranje, koning van Engeland.

Europese protestanten, die naar Amerika emigreerden om aan vervolging door de katholieken te ontkomen, gaven de vlinder de naam vanwege de oranje kleur.

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 14. Februar 2017 um 09:49 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert