Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Respectvol taalgebruik

De Bond tegen vloeken wordt dit jaar 100. Proficiat!

Er is waarschijnlijk geen club die Nederlandser (Hollandser) is dan deze Bond – en ik heb, dat geef ik graag toe, sympathie voor deze vereniging. Ook ik ben voor respectvol taalgebruik en het kost me geen enkele moeite mijn „nondeju“ achterwege te laten wanneer ik in een minder vertrouwde omgeving verkeer.

Op wikipedia valt te lezen:

De Bond tegen vloeken is een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. De organisatie stelt niet alleen het vloeken, maar ook andere grove taal, zoals schuttingtaal [zotige/schmutzige Reden] en verwensingen, aan de kaak [anprangern].

Word geen naprater (Pimnl, PD-self)

Christelijk betekent in deze samenhang: protestantisch-reformiert. In de glossy Holy die ter gelegenheid van het jubileum is verschenen, haalt de Bond herinneringen op aan posters uit het verleden. Er zijn er twee die ik me nog goed kan herinneren: een papegaai met de tekst „Vloeken is aangeleerd. Word geen naprater!“

De andere poster had de tekst: God hoort u, vloek niet! Er waren grapjassen (Witzbolde) die op de posters aan „u“ een „w“ toevoegden en de komma weghaalden: … hoort uw vloek niet!

Dat gebruik ik in mijn taallessen om het verschil tussen persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord duidelijk te maken. Verschoning!

Het portret van Mark Rutte siert de cover van genoemde glossy. Hij krijgt gelegenheid [om] uit te leggen waarom hij in discussies over vluchtelingen een uitdrukking als pleur op! (verzieh dich!) bezigt: „Soms moet je gewoon stevige woorden gebruiken“.
Tja, onze huidige premier onderscheidt ook fijntjes tussen goed en slecht populisme:

Naprater (Foto: Rijksoverheid)

Ook het woord populisme bleek voor Rutte iets anders te betekenen dan de gangbare definitie. Hij maakte in Buitenhof onderscheid tussen goed en slecht populisme: “Goed populisme is dat je als politicus er niet voor jezelf zit, maar voor het land. Slecht populisme betekent dat je wegloopt voor de problemen.” Met dat laatste doelde hij op Wilders, die in 2012 wegliep uit de onderhandelingen met CDA en VVD, waardoor Ruttes eerste kabinet viel. Bron

 

verkiezing
Eerlijk gezegd had ik een glossy Holy met op de cover de afbeelding rechts liever gezien.

Gaat dit stukje dus toch nog over de verkiezingen…

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Sonntag, den 5. März 2017 um 09:50 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert