Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Wie is wie? – Belle van Zuylen

De samenstelling van de kopstukken is interessant: een hele reeks heren uit de 16e/17e eeuw (waar zijn Anna Maria van Schurman en Judith Leyster?) en vervolgens 1 (één) 18e eeuwster: Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (waar is Joan Derk baron van der Capellen tot den Pol? Hella Haasse schreef over hem de prachtige roman Schaduwbeeld of het geheim van Appeltern).

Belle (PD-Art (PD-old-100)

Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken is de geschiedenis ingegaan als Belle van Zuylen of – na haar huwelijk – als Isabelle de Charrière.

Belle werd geboren en groeide op aan de Vecht, op slot Zuylen, ten noordwesten van Utrecht. Ze sprak en schreef Frans – dat was de taal van de Nederlandse elite in die tijd.

Ze schreef romans en ze correspondeerde met de kopstukken van haar tijd: James Boswell –  zijn overgrootmoeder was een zuster van Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck (Suriname) – werd op haar verliefd; David-Louis de Constant d’Hermenches prees Belle van Zuylen om de stijl van haar Franstalige brieven, die hij beter vond dan die van zijn vriend Voltaire; ook met de roodharige Benjamin Constant (een neef van David-Louis Constant d’Hermenches en 27 jaar jonger dan Belle) wisselde zij brieven. Bron

Een voormalige (en door mij onvergeten) secretaris (nee, geen secretaresse!) van de Nederlandse Taalunie, Greetje van den Bergh, vertaalde de correspondentie van Belle met deze heren en verzorgde de uitgave Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid (Untergebenheit). Lezen!

P. van der Wielen (CC-BY-SA-3.0-NL)

Dit zijn veel links voor een korte inleiding over de 18e-eeuwse Belle. Maar zij verdient het.

Fietst u graag? Dan maak eens een tocht langs de Vecht en pauzeer op slot Zuylen (rechts)!
Ziet u die prachtige slangenmuur?

En van 22 april 2017 t/m 24 september 2017 kunt u er in het kader van 100 jaar De Stijl ook nog een tentoonstelling over Rietveld bezichtigen.

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Montag, den 20. März 2017 um 11:01 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert