Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Ann Nzinga van Ndongo en Matamba

Het gaat vandaag om straatnamen.
Evenals de inwoners van Hoorn tegenwoordig moeite hebben met Jan Pieterz. Coen voelt men zich ook in Berlijn ongemakkelijk (unbehaglich) met straatnamen die naar een schandelijk koloniaal verleden verwijzen.

Kolonialmächte in Afrika (PD-self)

Niet dat de Duitsers in de 16e of 17e eeuw al veroveringen hebben gemaakt zoals de Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen of Hollanders.
Ja, aan de grote keurvorst Friedrich-Wilhelm (hij had in Leiden gestudeerd en een Oranjeprinses – Louise Henriette – gehuwd) hebben we in Ghana het fort Groß Friedrichsburg te danken. Maar eigenlijk kreeg het Duitse Rijk pas na de grote Kongokonferenz (1884/1885) in Berlijn de beschikking over gebieden die in feite nog vrij waren: voor wat Afrika betreft waren dat Togo en Kameroen, Deutsch-Ostafrika (Tansania, Burundi, Rwanda) en Deutsch-Südwestafrika (Namibië). In Deutsch-Südwest vond van 1904-1908 de eerste genocide van de 20e eeuw plaats.

In Berlijn is een wijk, het zogenaamde Afrikanisches Viertel, waar de straten namen dragen die herinneren aan het Duitse koloniale verleden: niks tegen een Kameruner-, een Swakopmunder- of Togostraße. Maar de Lüderitzstraße en de Nachtigalplatz zouden een nieuwe naam moeten krijgen. De Petersallee werd in 1986 al omgedoopt (umgetauft) in Petersallee.
U knippert even met uw ogen?
Tja, maak van de kolonialist Carl Peters gewoon de verzetsheld (Widerstandskämpfer) Hans Peters: kost geen cent en de altoos (immer) kraaiende hanen zwijgen. Dat Hans Peters (Kreisauer Kreis) een straat midden in het „koloniale“ Afrikanisches Viertel heeft, wie maalt daarom? (wen kümmert’s) Een politiek correcte straat, toch?

Dat was buiten de waard gerekend (die Rechnung ohne den Wirt machen). Er zijn nog burgers met een historisch bewustzijn die het goedkope spelletje doorzien (durchschauen)…

Es könnte sein, dass der Nachtigalplatz in Wedding künftig Yaa-Asantewaa-Platz heißt, die Lüderitzstraße zur Martin-Dibobe-Straße wird und die Petersallee zur Nzinga-von-Matamba-Allee. Bron

Ann Zingha, koningin van Matamba (PD Old)

Niks mis met de eerste twee. Maar Ann Zingha van Ndongo en Matamba?
Jeetje: ze was wel tegen de Portugezen (Angola) maar – en nu betreden de Hollanders het toneel – ze handelde in slaven!

Nzingas Macht wuchs […] noch mehr, weil die lukrativste Sklavenroute der portugiesischen Händler durch nunmehr von ihr kontrolliertes Gebiet ging. Sie bemächtigte sich des Sklavenhandels und hielt ihre Gegner von diesem einträglichen Geschäft fern. Eine Fernwirkung des Dreißigjährigen Krieges in Europa bescherte Nzinga 1641 einen ihrer größten Triumphe – die Holländer hatten nach langem Krieg die Portugiesen aus Luanda vertrieben und sich mit Nzinga verbündet. Sie wurden zu den besten Kunden in Nzingas Sklaven-Geschäft: Miller spricht für die 1640er Jahre von 12.000-13.000 gelieferten Sklaven pro Jahr. Mit Hilfe der Holländer gelang es, die Portugiesen vom Binnenland fernzuhalten und sogar einige küstennahe Gebiete zurückzugewinnen. Dennoch schrumpfte gegen 1648 der Einfluss Nzingas wieder, als die Holländer sich aus Luanda und Angola zurückzogen. Bron

Dat lees je nota bene op wikipedia! (Klikt u ook eens ter vergelijking op de Nederlandse wikipediasite) Een nieuwsgierige scholier begint daar als hij/zij iets wil weten! De Berlijnse Tagesspiegel schreef erover; kritischer was het online-magazine Telepolis.

Onlangs was ik in het Berlijnse Bayrische Viertel: geen nieuwe straatnamen, maar bordjes (Schilder) met informatie over de geschiedenis van deze wijk tijdens het Derde Rijk…
Misschien toch de betere oplossing?!

Laat ik eindigen met een straat in Utrecht: geen koloniale of anderszins problematische geschiedenis. In Utrecht grenst de bloemenbuurt aan de professorenbuurt. De Gretchenfrage (hamvraag) was: een professor of een bloem.
Zeg zelf: wie/wat hebt u liever in/aan huis?
De gemeente wilde een professor, de buurtbewoners een bloem. Het werd – dankzij de medewerking van de erven van Hergé – een prachtig compromis: de Professor Zonnebloemstraat.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Sonntag, den 25. Juni 2017 um 09:21 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Afrika, Allgemein, Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert