Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Bourgondisch…

Heel toevallig (nou ja, ik ben regelmatig in de Berlijnse Gemäldegalerie) geraakte ik op de persconferentie voor deze tentoonstelling.

Étienne Chevalier en de heilige Stephanus (CC-PD-Mark)

De Generaldirektor der Staatlichen Museen zu Berlin, Michael Eissenhauer, sprak een woord van welkom en vervolgens kwam de Nederlander Manfred Sellink (algemeen directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) aan het woord.

Madonna en kind (Royal Museum of Fine Arts Antwerp, PD-old)

Hij begon zijn praatje voor de pers met de opmerking dat het mischien vreemd aandeed (anmuten) dat een calvinist uit het noorden zich in het bourgondische zuiden met kunst bezighoudt.

Ik vond dat wel een leuke opmerking. Dat zal hij in België vast wel vaker hebben gezegd!

Bourgondisch!
Dat adjectief heeft natuurlijk betrekking op de historische tijd: de getoonde kunstwerken zijn uit de 15e eeuw.
Maar bourgondisch heeft in het Nederlands nog een andere betekenis. Bourgondisch zijn mensen die van het goede leven houden, die graag lekker eten, drinken en praktiseren wat verder nog genot oplevert.

Hollanders (calvinisten) is zoiets vreemd.
Het savoir vivre begint pas ten zuiden van de Moerdijk, ten zuiden van de grote rivieren: daar waar de katholieken wonen (Brabant, Limburg en wat nu België is), daar is de bourgondiër thuis. Van Dale: joy­eus, zwie­rig, uit­bun­dig mens die ge­niet van het le­ven, van voed­sel en drank (lebensfroh und großzügig).

Hoe dan ook…
Deze tentoonstelling (nog tot 7 januari 2018) is zeer de moeite waard! Deze twee prachtige schilderijen ziet u nooit meer naast elkaar.

Nog een PS’je: Leuven, een Bourgondische universiteitsstad

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 16. November 2017 um 15:17 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert