Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Straubing-Holland

Er zijn Nederlanders, Hollanders ook, die weten waar Straubing ligt – ik kwam ze daar tegen – in Beieren dus!
En een Beier weet hoogstwaarschijnlijk ook Holland te vinden. De dikke Van Dale kent de Beier echter niet, wel de beier: (niet algemeen) 1. kruis­bes (Stachelbeere), 2. de aal­bes (Johannisbeere), 3. de kraal (Perle), en 4. een bel­le­tje in een vloei­stof.

Straubing-Holland (GFDL)

Het Teilherzogtum Straubing-Holland (we zijn ergens in de 14e eeuw) werd geregeerd vanuit Straubing én Den Haag.
Van Jacoba van Beieren (1401-1436) had ik uiteraard gehoord, maar ik had me nooit afgevraagd waarom ze waar- (dus) daarvandaan kwam. Zij was de laatste van de Wittelsbacher tak die Henegouwen, Zeeland en Holland regeerde.

Haar oom Jan zonder Genade, van Beieren (1374-1425) had daar geen vrede mee en bond de strijd met Jacoba aan: de Hoekse (Jacoba) en Kabeljouwse (Jan) twisten. Ook daar weet ik het fijne niet van.

Jan van Eyck (CC-PD-Mark)

Maar de genadeloze Wittelsbacher Jan had zin voor kunst: de grote Jan van Eyck was zijn hofschilder.

Toen Philips de Goede van Bourgondië (1396–1467) de teugels in handen nam, begon de bloeitijd van de zuidelijke Nederlanden.

Deze hertog verplaatste zijn hof regelmatig en bouwde schitterende paleizen (Coudenberg in Brussel, Palais des ducs in Dijon). Hij verbleef meer in zijn noordelijke gewesten dan in Bourgondië (Dijon). In de Nederlanden verbleef hij vooral in Brussel, Rijsel en in Brugge. Filips de Goede profileerde zich als mecenas voor de culturele revolutie die zich ontwikkelde in deze contreien. Hoewel Filips de Goede zelf eerder een voorstander was van wandtapijten, bereikte de schilderkunst onder Van Eyck en Rogier van der Weyden een hoogtepunt. Bron

En laten we vooral Hans Memling (uit Seligenstadt) niet vergeten.
Nog nooit in Brugge geweest? Dann nix wie hin!
En het Beierse Straubing is ook een mooi stadje… (maar wel veel AfD)

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Freitag, den 29. Dezember 2017 um 10:50 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert