Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Desi Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar celstraf

Of dat „eind goed, al goed“ betekent, is nog maar helemaal de vraag. De verdediging gaat uiteraard in hoger beroep (wird Berufung einlegen).

Gedenkteken voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. (Otter, GFDL)

Ter herinnering…
Vijf jaar na de onafhankelijkheid (1975) pleegde legerleider Bouterse (met hulp van de militair attaché van de NL ambassade Hans Valk) een staatsgreep (Putsch). Zijn militaire opleiding had hij in NL gekregen; ook was hij als soldaat (Feldwebel) gestationeerd in het Duitse Seedorf.

De Decembermoorden, waarvoor Bouterse nu veroordeeld is, vonden in 1982 plaats op Bastion Veere in Fort Zeelandia.

Het proces nam in 2007 een aanvang. In 2010 werd Bouterse tot president verkozen. Twee jaar later werd door het parlement een amnestiewet aangenomen (28 stemmen voor, 12 tegen). Het Surinaamse Hof van Justitie oordeelde op 1 december 2015 echter dat het Openbaar Ministerie (die Staatsanwaltschaft) de verdachten van de Decembermoorden dient te vervolgen ondanks (trotz) deze amnestiewet.

Uitspraak op 29 november 2019: schuldig aan medepleging van moord. De huidige president van Suriname besloot in 1982 tegenstanders te „elimineren” om „de macht te behouden”. (NRC)

Reacties
Nabestaanden barsten in tranen uit en vallen elkaar opgelucht in de armen. Vanachter uit de zaal van het gerechtsgebouw aan de mgr. Wulfinghstraat klinkt applaus. (NRC)

Vicepresident Ashwin Adhin: „Wat ons betreft zal de veroordeling nooit rechtskracht hebben. We hebben genoeg middelen om binnen de rechtsstaat te handelen.“ (dwtonline)

De NDP (Na­ti­o­na­le De­mo­cra­ti­sche Par­tij), Bouterses eigen partij, treft voorbereidingen om president tevens partijvoorzitter Desi Bouterse zondagochtend groots te ontvangen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het staatshoofd keert op die dag terug uit China […] Wij gaan onze voorzitter een daverend welkom geven“, zei NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams. (dwtonline)
En: „Er is gewacht tot wanneer de president uitlandig (außer Landes) is, op staatsbezoek in China, om hem op zo een wijze te veroordelen“, zegt de ondervoorzitter. (dwtonline)

À propos China: op 28 november stelde Stuart Rahan in zijn column vragen bij dit staatsbezoek: Het verzet tegen het Nederlands kolonialisme is in- en intriest als je uitgerekend op de dag van jouw staatkundige onafhankelijkheid vertrekt naar China om je officieel te laten adopteren.

De NOS meldt dat Bouterse vanochtend teruggekeerd is naar Suriname en door 1500 aanhangers is ontvangen op de luchthaven.

On verra!

Nog meer weten?
De Groene Amsterdammer of deze uitzending m.b.t. Bouterse en de drugshandel.
Over de Binnenlandse Oorlog hebben we het nog niet eens gehad!

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Sonntag, den 1. Dezember 2019 um 09:01 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Suriname abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert