Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Studeer je fit!

The Brain (CC-BY-SA-3.0-migrated)

De collegevrije periode is weer aangebroken: een goed moment weer eens te wijzen op onze Philologische Bibliothek, een architectonisch meesterstuk (Glanzstück), ook wel Berlin Brain genoemd, van Sir Norman Foster – sinds 1999 Lord Foster of Thames Bank – die ook de koepel op de Rijksdag heeft gezet.

Maar ook de inhoud mag er wezen!

Op de derde verdieping – een portret van Multatuli wijst de weg – bevindt zich de goed gesorteerde Nederlandse afdeling: literatuur uit het hele taalgebied (incl. België, de Antillen en Suriname), ook in Duitse vertaling; wetenschappelijke werken, ook historische, en wat dies meer zij: kortom alles wat een student neerlandistiek nodig heeft voor het schrijven van een werkstuk (Hausarbeit) of ter voorbereiding van een examen en uiteraard ook voor verdieping van zijn/haar kennis van de literatuur, van land en volk.

En sinds enige tijd staat er ook een fiets, een bijzondere fiets!

En die hebben we te danken aan onze bibliotheeksmedewerkster Janet Wagner. Nederland is haar favoriete vakantiebestemming en daar, op Schiphol om precies te zijn, ontdekte ze deze ontspannende, stroomopwekkende, concentratie bevorderende tweewieler (Zweirad) van Belgische makelij, maar zonder wielen: een hebbedingetje, een must-have voor de bibliotheek dacht ze meteen. En uiteraard viel dit idee in goede aarde (auf fruchtbaren Boden).

De fiets

De ’studeer-fiets‘ in de Philologische Bibliothek (© J. Wagner)

Op deze video ziet u haar aan het werk: haar pijnlijk gekromde rug wordt weer recht, geconcentreerd werkt ze aan haar laptop of leest Multatuli’s Max Havelaar (rechts) en laadt tegelijkertijd al trappend haar smartphone op.
Janet Wagner – glansrijk geslaagd voor haar BA: „Non multa sed omnia tuli hilariter!

Ook al zijn er de komende tijd geen colleges… geen reden dus om niet naar Dahlem te komen. Hier blijf je studerend en boven je boeken zwoegend (sich abrackernd) fit.

De bibliotheek is dagelijks van 09:00 tot 22:00 uur geopend; op zaterdag en zondag van 10:00 tot 20:00 uur.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 20. Februar 2020 um 07:55 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert