Trobades

Ein weiterer toller Blogs Freie Universität Berlin Blog

Entrevista amb Cesk Freixas

Cesk, sé que el rock català i la Nova Cançó són molt populars a Catalunya. Hi ha altres gèneres importants?

Sí, actualment hi ha una escena de pop molt transcendental, que està aconseguint portar la música en català arreu del món, a nivell internacional.

Quina música fas tu? També Nova Cançó?

Sí, més o menys. Jo faig cançó d’autor. Podríem denominar el meu gènere com a cançó de protesta, o cançó reivindicativa.

Per què has decidit de fer música i per què cantes en català? És una decisió política?

Faig música perquè, per a mi, és una necessitat. Composar, escriure una cançó, és una manera de compartir, d’exposar unes històries i uns dubtes, i d’arrbar a conclusions de forma col·lectiva. Canto en català perquè és la meva llengua. La llengua amb la que he crescut i amb la que visc. Si hagués nascut en un altre lloc del planeta, cantaria en una altra llengua. No és cap decisió política; és una conseqüència geogràfica, simplement. Tot i que, evidentment, canta en catakà implica unes connotacions polítiques que comparteixo al 100%.

Que en penses del Catalanisme?

El catalanisme és la utilització política d’una ideologia que parteix de l’alliberament nacional dels Països Catalans. Jo no em sento catalanista. Em considero independentista i internacionalista, perquè crec que tots els pobles del món tenen el dret d’esdevenir pobles lliures.

Penses que en la música catalana hi ha un abús del nacionalisme o hi ha també cantants que estan d’acord amb la independència de Catalunya?

Actualment, la música en català s’ha normalitzat. Gaudeix de bona salut, perquè cada cop hi ha més espais i més possibilitats de difusió. Malgrat tot, no podem connectar música en català i nacionalisme. Seria erroni entendre que tota la música en català és música nacionalista. Perquè aquí cantem en català perquè és la nostra llengua. Hi ha molts cantants i grups que som independentistes. Però no tothom ho és.

De què parlen les teves cançons?

D’amor, de treball, de llibertat. De les quotidianitats, de la lluita per l’alliberament, de la lluita anticapitalista, de les relacions humanes.

Coneixes altres cantants de Nova Cançó? Pots explicar-me la historia i el missatge dels Cantants Nova Cançó?

Sí, en conec molts. L’Ovidi Montllor, per exemple. La Nova Cançó va ser un moviment polític i musical que va aparèixer als anys 60 per fer front a la dictadura feixista de Franco. Va servir per aglutinar molts sectors antifeixistes, i per evidenciar que la cultura era una eina necessària i imprescindible per crear un contrapoder popular a favor de les llibertats.

Gracies, Cesk!

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 10. Dezember 2009 um 14:18 Uhr von Lukas Dubro veröffentlicht und wurde unter Allgemein abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Sie können einen Kommentar schreiben, oder einen Trackback auf Ihrer Seite einrichten.

Schreibe einen Kommentar

Captcha
Refresh
Hilfe
Hinweis / Hint
Das Captcha kann Kleinbuchstaben, Ziffern und die Sonderzeichzeichen »?!#%&« enthalten.
The captcha could contain lower case, numeric characters and special characters as »!#%&«.