Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Een doodgewone dinsdag

Versierd paasei (Foto: Josef Türk Jun. via Flickr, CC BY-SA 2.0)

De paashaas is vertrokken en de paaseieren zijn geraapt. De Goede Week (Du. Karwoche, Heilige Woche) is alweer voorbij. Na Witte Donderdag (Du. Gründonnerstag), Goede Vrijdag (Du. Karfreitag) en Stille Zaterdag (Du. Karsamstag) volgde Pasen (Du. Ostern). De paasdagen (Du. Osterfeiertage) omvatten eerste paasdag of paaszondag (Du. Ostersonntag) en tweede paasdag of paasmaandag (Du. Ostermontag). In de links naar Wikipedia die ik hiervoor heb geplaatst kunt u lezen over de oorsprong van de benamingen en over de christelijke betekenis van het paasfeest. Als de wondere wereld van de Nederlandse spelling u interesseert, neem dan nog een paaseitje en lees gezellig verder.

Het is u misschien opgevallen in de voorgaande alinea: woorden waarmee we een officiële feestdag benoemen schrijven we in het Nederlands met een hoofdletter, bv. Pasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag. Woorden die samenstellingen zijn met de naam van een feestdag worden klein geschreven: paasfeest, paasdagen, paasei, paashaas. Opgelet: ook paaszondag wordt met een kleine letter geschreven, want het is geen officiële benaming (zie Taaladvies.net en lees hier de officiële regel). Om diezelfde redenen schrijven we de informele benaming kerst (Du. Weihnachten) met een kleine letter en ook de samenstellingen kerstboom, kerstdagen, kerstfeest etcetera; alleen de officiële benaming Kerstmis krijgt een hoofdletter.

Vandaag is een doodgewone dinsdag: kleine letter dus. Neem nog een paaseitje en zing mee met Rainald Grebe: ein ganz normaler Dienstag, irgendein Dienstag, ein stinknormaler Dienstag.

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 22. April 2014 um 10:32 Uhr von Janneke Diepeveen veröffentlicht und wurde unter Rechtschreibung, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert