Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

fier op (niet alleen) ons bier

Nu de Belgische biercultuur kandidaat is om opgenomen te worden op de lijst van Immaterieel erfgoed van Unesco (zie hier) loopt ook een campagne Fier op ons bier. Typisch Belgisch is misschien wel dat de slogan ook in het Frans mooi klinkt Fiers de nos bières.

De campagne is gestart door de Belgische brouwers. Dat is een federatie waarvan veel Belgische brouwerijen lid zijn en die de belangen van die leden verdedigt. Er werden drie filmpjes gemaakt overal in de wereld op plaatsen waar Belgisch bier verkocht wordt. Met de bedoeling dat Belgen wat fierder worden op hun bekendste exportproduct. Want net dat gebrek aan fierheid en zelfs aan chauvinisme is volgens de website ook typisch Belgisch: „Heel de wereld is fier op ons bier. Nu wij nog.“

Er zijn veel Belgische uitvindingen waarvan ook Belgen vaak niet weten waar ze ontdekt/uitgevonden werden. Het Radio 1-programma lanceerde daarom een verkiezing: „De beste Belgische uitvinding.“ Ik weet niet waar u aan denkt bij Belgische uitvindingen – misschien helemaal aan niks?

Anticonceptiepil (Foto: Tristanb, CC BY-SA 3.0)

Bekend zijn volgens mij de saxofoon en het witloof (in Nederland witlof). Minder bekend zijn het bakeliet en de verdwaalpaal. De volledige lijst bij Radio 1 telt 54 deelnemers. En de winnaar? Wel, de laureaat was… de pil (Antibabypille)! Dat dit überhaupt een Belgische uitvinding is, werd eigenlijk pas algemeen bekend door deze verkiezing.

Hier kan je de uitzendingen herbeluisteren en soms ook bekijken.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Samstag, den 12. April 2014 um 09:45 Uhr von Truus De Wilde veröffentlicht und wurde unter Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert