Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Zweden

Zweedse vlag (Foto: PD)

Weet u hoe de Zweedse vlag eruit ziet? Hiernaast ziet u ze. En waarom leest u hier over Zweden? Mijn omwegje begint in mei 2014.

In België waren er op 25 mei verkiezingen. Net zoals overal in Europa waren er Europese verkiezingen, maar tegelijk werden er verkiezingen georganiseerd voor de deelstaten en voor het federaal staatsniveau. U hoort het in Keulen donderen? (D. Sie verstehen nur Bahnhof?) Een min of meer begrijpelijke uitleg over de Belgische staatsstructuur vindt u hier.

De regering voor het Duitstalige gebied was het snelst gevormd en legde al eind juni de eed af. Lees hier meer.

Midden juli werden de regeringen in Wallonië gevormd, een Waalse regering (voor het Waalse gewest) en een Franstalige gemeenschapsregering (voor de Franstalige gemeenschap). Het gewest is bevoegd voor grondgebonden materies, de gemeenschap voor persoonsgebonden materies. Over de coalitievorming hier meer.

Kort daarna was er ook aan Vlaamse kant een akkoord. In Vlaanderen is er 1 regering voor persoonsgebonden en grondgebonden materies, het gewest en de gemeenschap is als het ware op regeringsniveau versmolten. De coalitie die gevormd werd, is een primeur in België; het is een Zweedse coalitie. De N-VA (Nieuw-Vlaamse alliantie) is geel, het kruis staat voor de CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams), het blauw voor de liberale partij Open VLD (Open Vlaamse Liberalen en Democraten).

Aangezien er ook al een Brusselse regering is, ontbreekt enkel nog de federale. De coformateurs Peeters en Michel hebben een mandaat van Koning Filip en zijn bezig met de regeringsvorming. Een overzicht van het formatieproces vindt u op de site van De Standaard. Tegen eind augustus zou er ook een federale (d.i. Belgische) regering moeten zijn, die zoals steeds is samengesteld uit Vlamingen en Walen. Met wellicht aan Vlaamse zijde ook hier een Zweedse coaltie.

Pas op dat moment is België weer de zes regeringen rijk die voorzien zijn in onze staatstructuur.

Tags:

Der Beitrag wurde am Montag, den 11. August 2014 um 10:00 Uhr von Truus De Wilde veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Belgien abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

3 Reaktionen zu “Zweden”

 1. Truus De Wilde

  Het heeft uiteindelijk tot vandaag geduurd voor er een regeerakkoord was. De ministerposten moeten nog verdeeld worden, maar de nieuwe premier wordt Charles Michel. Voor het eerst sinds lang is er dan een Franstalige premier, en het is de jongste premier ooit (38 jaar).

 2. Philipp Krämer

  Ik zou Elio di Rupo ondanks zijn naam nog steeds onder de Franstalige premiers rekenen 🙂
  Maar twee Franstalige premiers achter elkaar, dat is zeker ook een historische beslissing. En anders is Charles Michel natuurlijk wel een bijzondere persoonlijkheid.

 3. Truus De Wilde

  Gelijk heb je, een Franstalige Italiaanse Belg 🙂