Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

De Groote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wordt in België vaak de Groote Oorlog genoemd en in de hele periode 2014-2018 in Europa herdacht. Mijn collega wees er al op dat deze oorlog in België massaal herdacht wordt. Vandaag een paar aanvullingen.

Dodengang, Diksmuide (Foto: LimoWreck, CC-BY-SA-3.0)

Let u eerst ’ns even op de spelling van groote: de officiële spelling van begin twintigste eeuw, de spelling De Vries – Te Winkel, wordt aangehouden als men vandaag over deze oorlog spreekt (meer over spelling op deze pagina van Neon). Het westfront van deze Eerste Wereldoorlog lag voor een groot deel in België en liep vast in de loopgraven aan de IJzer (over hoofdlettergebruik en -spelling van de ij, zie hier).

Vaak wordt gezegd dat de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbijging, alsof de neutraliteit van Nederland ervoor zorgde dat de oorlog daar niet of nauwelijks werd waargenomen. Aan dat beeld wordt nu gesleuteld, onder andere met een tentoonstelling. In september opent een tentoonstelling met als titel Tusschen twee vuren (ook hier weer de ‚oude‘ spelling in tusschen) in Huis Doorn.

Waarom ‚tussen twee vuren‘? (D. zwischen Baum und Borke) Nederland probeerde neutraal te blijven, tussen Duitsland en Groot-Brittanië.  De tentoonstelling wil aantonen dat neutraliteit niet per se afzijdigheid inhoudt. Er kregen bijvoorbeeld heel wat vluchtelingen onderdak in Nederland en de troepen werden gemobiliseerd (wat dan weer voor problemen zorgde bij de achterblijvers, aangezien veel jonge werkkrachten weg waren).

Waarom in Huis Doorn? Na de Eerste Wereldoorlog vlucht de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. Hij krijgt uiteindelijk de toestemming om in Nederland te blijven en koopt het Huis Doorn, dat hij naar zijn wensen laat verbouwen. Hij blijft tot zijn dood in 1941 in Huis Doorn wonen. Na zijn dood is de tijd er blijven staan en het geeft vandaag een prachtig beeld van de negentiende-eeuwse hofcultuur. Zo staat het in elk geval in de foldertjes die we kregen. Tijd om eens op studiereis te gaan…

Tags:

Der Beitrag wurde am Mittwoch, den 17. September 2014 um 11:50 Uhr von Truus De Wilde veröffentlicht und wurde unter Rechtschreibung, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert