Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Leenstelsel

Gisteren werd ik door de Nederlandse radio gebeld. Wat ik ervan vind dat de basisbeurs nu definitief wordt vervangen door een leenstelsel, wilden ze weten. En of wij, nu de studie in Nederland weer duurder wordt, plannen hebben om gericht te werven op de Nederlandse ‚markt‘.

Zo had ik dat nog niet bekeken. Zouden de wijzigingen in de Nederlandse studiefinanciering ertoe leiden dat Nederlandse studenten nu makkelijker kiezen voor een studie in het buitenland? In Duitsland bijvoorbeeld, waar studeren gratis is?

Het is duidelijk dat de vereconomisering van het hoger onderwijs in Nederland nog veel verder gevorderd is dan in Duitsland. Vooral voor de geesteswetenschappen heeft dat fatale gevolgen. De plannen voor de radicale ombouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de UvA die eind vorig jaar werden gepresenteerd (en die onder de hashtag #fgwslachting veel stof deden opwaaien in de diverse sociale media) beloven weinig goeds voor de toekomst van de letterenstudies in Nederland.

En nu de volgende bezuinigingsronde, deze keer in de vorm van de introductie van het leenstelsel (een goede samenvatting van de wijzigingen vind je bij onze collega’s uit Münster). Ook deze wijzigingen zullen vrijwel zeker ertoe leiden dat de geesteswetenschappen in Nederland nog meer in de verdrukking komen. Geesteswetenschappelijke studies bieden immers geen duidelijk uitgestippelde carrièrelijn, geen garantie op een goede baan waarmee je zoveel geld gaat verdienen dat het terugbetalen van de studieschuld een fluitje van de cent is.

Vooruit, laat ik het eens proberen.

Basisbeurs weg? Studeren in Nederland te duur?
Kijk eens over de grens!

Mensa van de FU (foto: Studentenwerk Berlin)

We hebben voor je in de aanbieding: een uitdagende en inspirerende studie Nederlandse taal- en letterkunde aan een van de beste letterenfaculteiten en in een van de meest fascinerende steden van heel Europa.

De Neerlandistiek is aan de Freie Universität Berlin ingebed in een grote letterenfaculteit die niet alleen binnen Duitsland, maar ook internationaal een uitstekende reputatie geniet (zie bijv. de laatste THE-Ranking). We bieden studieprogramma’s in de Nederlandse taal- en letterkunde zowel op bachelor- als ook op masterniveau aan. Informatie over deze studieprogramma’s vind je hier, maar je mag uiteraard ook altijd contact opnemen met mij.

Een basisbeurs kunnen we niet bieden, maar wel een goede opleiding in een inspirerende omgeving. En gelukkig hoef je hier geen collegegeld te betalen…

Der Beitrag wurde am Samstag, den 24. Januar 2015 um 10:05 Uhr von Matthias Hüning veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Niederlande abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert