Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Homo’s en/in kunst

In oktober 2014 was de Nederlandse kunstenaar Dries Verhoeven te gast in Berlijn. Zijn kunstproject „Wanna Play? – Liefde in tijden van Grindr“ was niet onomstreden: hij projecteerde berichten die andere mannen hem stuurden via de datingwebsite Grindr zonder hun medeweten op een scherm midden in Kreuzberg. Een aantal mannen was daarover niet zo opgetogen.

Symbool voor homoseksuele mannen (Foto: PD Unicode-BMP-2600)

Verhoeven herneemt zijn performance in Utrecht in mei, meldt De Volkskrant. Benieuwd wat voor reacties hij in het thuisland oogst – ondanks vernieuwd concept: voortaan zal hij zijn chatpartners melden dat ze ook deelnemen aan een kunstproject.

Het kunstproject, de performance zo u wil, past in deze tijd waarin steeds meer gedeeld wordt – ook de meest intieme gegevens. Of u dat zelf ook doet, laten we uiteraard aan u over. Maar we vinden het wel fijn als u via de social media buttons aan jan en alleman laat weten dat u onze blogpostjes kunt smaken. (Jan en alleman is volgens Van Dale in het Duits „Hinz und Kunz“, of „Krethi und Plethi“. Hier een overzicht van vertalingen in nog andere talen.)

Ook in De Standaard (betaalmuur) een artikel waarin homo’s een vooraanstaande rol spelen. In de nieuwe prestigieuze reeks van de Amerikaanse zender „Looking“ zijn de drie hoofdrolspelers homoseksuele mannen. Sommigen vinden de reeks, schrijft de journaliste, „te nichterig.“ Dat is een afleiding van „nicht“, een verwantschapsterm die ook voor een mannelijk homoseksueel kan gebruikt worden (informeel, volgens Prisma, een geuzennaam én een scheldwoord volgens anderen)(D. tuntig, die Tunte: duidelijk negatief geconnoteerd).

Meer weten over benamingen, scheldwoorden en geuzennamen voor homoseksuelen? Kijk op Dutch ++. Kent u de uitdrukking „uit de kast komen„?

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 5. Februar 2015 um 10:00 Uhr von Truus De Wilde veröffentlicht und wurde unter Idiom, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert