Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Aankondiging projectvoorstelling Dutch++

In een vroegere blogpost wees mijn collega er al op dat de afdeling Nederlandse taalkunde in Berlijn meewerkt aan het project Dutch++. In dit project werken we samen met partners uit Oostenrijk, Nederland en België. Tijdens het eerste projectjaar was er bovendien een partner uit Suriname bij het project betrokken. Binnen het project hebben we een website ontwikkeld met informatie en oefeningen over variatie in de Nederlandse taal. Op donderdag 6 november stellen we ons e-learningproject officieel voor aan het publiek.

We hebben heel wat gediscussieerd over de aankondigingstekst voor dit bijzondere evenement. Hoeveel Engelse terminologie mag er in de aankondiging van een neerlandistisch project staan? Kick-off, save the date, keynote, preview én hands-on – is dat niet een beetje te veel? Een ander discussiepunt was de aanspreekvorm in de uitnodiging. Het e-learningproject is bedoeld voor mensen van allerlei leeftijden die Nederlands leren (leerders), die cursussen Nederlands geven (docenten) of die gewoon interesse hebben in de verscheidenheid van de Nederlandse taal (moedertaalsprekers). Wil de meerderheid van deze doelgroepen met je of met u worden aangesproken? En met welke aanspreekvorm kunnen wij onszelf identificeren?

Er moesten ook lexicale knopen worden doorgehakt. Een collega had een probleem met het woord namiddag voor een evenement dat om 12:30 uur begint. Voor Nederlanders begint de namiddag pas na 16:00. Dus liever middag dan namiddag? En wat met de volgende duo’s: tonen (vooral in België gebruikt) of laten zien? Onthaal (Belgisch-Nederlands) of ontvangst? Kortom, hoeveel Belgische varianten mag een uitnodiging bevatten die gericht is aan Nederlandstaligen uit het hele taalgebied én daarbuiten bovendien? Een ’neutraal-Nederlandse‘ tekst valt bijna niet te realiseren. En moét dat dan, als het evenement in België plaatsvindt? Bovendien staat taalvariatie in ons project centraal!

Wilt u op 6 november Dutch++ leren kennen en meepraten over variatie in het Nederlands ? U bent van harte welkom op de officiële projectvoorstelling op de campus Geel van Thomas More! De aankondiging kunt u hier bekijken. Direct inschrijven kunt u via dit formulier.

Tags:

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 4. September 2014 um 13:40 Uhr von Janneke Diepeveen veröffentlicht und wurde unter Allgemein, Niederlande, Sprachvariation abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert