Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Ondersteboven

Wat een woord: een superlatief (overtreffende trap) gecombineerd met een adverbium (bijwoord) en wat je er niet allemaal mee kunt uitdrukken!

Obama ondersteboven in Paramaribo (Foto: Mark Ahsmann, CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0)

Ondersteboven (tief bestürzt, erschüttert)  kun je zijn van de droevigste gebeurtenissen in je leven. Ook kan muziek, een film, een cadeau, een kunstwerk je zo diep ontroeren of raken dat je er ondersteboven van bent (zutiefst gerührt). Er zijn onverwachte ontwikkelingen waardoor je geheel van streek, van je stuk, met andere woorden ondersteboven (fassungslos, völlig durch den Wind) raakt.
En als je die ene, eerste brief van je liefste bent kwijtgeraakt, dan zet je het hele huis ondersteboven (auf den Kopf stellen) om die weer te vinden.

Ik heb me afgevraagd hoe ik een kop (Schlagzeile) in De Ware Tijd zou interpreteren als die zou luiden: Obama ondersteboven in Paramaribo. Zou hij ondersteboven (zutiefst gerührt) zijn van de enthousiaste, hartelijke ontvangst? Of ondersteboven (fassungslos) van de populariteit van de president (decembermoorden), wiens zoon notabene (wohlgemerkt) op verdenking van cocaïnesmokkel, wapenhandel en contact met Hezbollah in zijn Amerikaanse gevangenis zit?

Irrealis! Deze foto heb ik op Wikimedia Commons gevonden.

Binnenstebuiten. Je bent je sleutel van je banksafe kwijt, die had je in je zak gestopt – zeker weten! (ganz sicher). Je keert je zakken binnenstebuiten, sleutel weg, je raakt in paniek, helemaal ondersteboven dus.
Wat? U heeft geen safe bij de bank? Tss…

’s Avonds doorgezakt (durchzechte Nacht), slaapdronken wakker geworden, belangrijk college, snel je spijkerbroek (Jeans) aan, een t-shirt over je hoofd: binnenstebuiten! En voor hetzelfde geld (genauso gut) had je het achterstevoren aangetrokken – toch?

Der Beitrag wurde am Montag, den 3. November 2014 um 09:54 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Sprachvergleich, Suriname, Wortbildung, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert