Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Antwerpse handjes

Druon Antigoon (Foto: Paul Hermans, CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0)

Hier links ziet u Druon Antigoon, de reus (Riese) die Antwerpen – lang voordat ´t stad zo heette – terroriseerde. Hij eiste tol (Gebühren) van de schippers op de Schelde. Konden ze niet betalen, dan hakte hij hun hand af.

Silvius Brabo (Foto: John Paul Antes, CC-BY-SA-4.0)

Deze indrukwekkende kop links werd door Pieter Coecke van Aelst (1502-1550) vervaardigd en is in het Museum aan de Stroom, het MAS, te bezichtigen.

Toen kwam de jonge Romein (Römer) Silvius Brabo. Hij maakte korte metten (kurzen Prozess) met Druon, hakte zijn hand af en wierp die met een elegant gebaar in de Schelde (rechts).

´t Stad had plots een naam: Handwerpen.
U heeft, tussen haakjes, vast wel eens gelezen dat Vlamingen soms moeite hebben met de uitspraak van de „h“.

Antwerpsche handjes (Foto: Antony Masters, CC-BY-SA-3.0)

Hoe dan ook (wie auch immer), de hand werd het symbool voor ‚t stad. En Antwerpse handjes zijn vandaag de dag een ware lekkernij!

We gaan het hier niet hebben over afgehakte handen in Belgisch-Congo – dat is een ander verhaal (een ander paar mouwen, zeggen de Belgen): das steht auf einem anderen Blatt.

Maar wat u nu wel weet – en hopelijk niet meer vergeet: ´t stad heet ANTwerpen!

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Freitag, den 7. November 2014 um 09:55 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Aussprache, Etymologie abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

3 Reaktionen zu “Antwerpse handjes”

 1. Marc Depuydt

  U schrijft dat de Vlamingen moeite hebben mede uitspraak van de „h“. Dit klopt niet helemaal. Het zijn enkel de Westvlamingen die er moeite mee hebben. Zij spreken de „h“ niet uit en de „g“ spreken ze als een „h“ uit. Met vriendelijke groeten.

 2. Johanna Ridderbeekx

  Ik had inderdaad i.p.v. „Vlamingen soms…“ beter kunnen schrijven „sommige Vlamingen“. Maar het zijn natuurlijk de West-Vlamingen. De serie „Man over woord“ heeft aan het West-Vlaams (de „g“ en de „h“) een mooie bijdrage gewijd: https://www.youtube.com/watch?v=xxaNsJcYv2s.

 3. Truus De Wilde

  Hier gaat het echter om meer dan enkel uitspraakmoeilijkheden (zoals bij de West-Vlamingen). De h-procope, het weglaten van de h- in het begin van het woord, is wijdverspreid – zie bijvoorbeeld dit artikel van C. De Wulf (Taal en Tongval 55, 2003) waarin de verspreiding en regressie/expansie van de h-procope gedocumenteerd wordt.
  https://nl.aup.nl/wosmedia/737/jrg_2003_vol_55_-_procope_van_de_h-.pdf