Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Knaapjes

Knaapjes (Foto: High Contrast, CC-BY-3.0-DE)

Dit zijn een heleboel knaapjes! Kleiderbügel, in het Duits.

Waar komt dat woord vandaan? Een knaap (Knabe) is oorspronkelijk een knecht. Ook het Duits kent het woord laarzenknecht (Stiefelknecht), voor een hulpmiddel om je laarzen uit te trekken. Het is als het ware (gleichsam) een schoenlepel (Schuhlöffel, Schuhanzieher) voor laarzen. Een mantel, een colbert (Sakko), een jasje, een jurk hang je aan een knaapje of kleerhanger.

Knaapje (Deutsche Fotothek, CC-BY-SA-3.0-DE)

Uiteraard is knaapje ook het diminutief (verkleinwoord) van knaap. Knaap kan afhankelijk van de context in verschillende betekenissen worden gebruikt: een stoere knaap (ein strammer Bursche); dat is maar een vreemde knaap (ein merkwürdiger Kerl), of ook: een leuke knaap. De Wiener Sängerknaben zijn geen Weense zangersknapen maar allemaal samen vormen ze het jongenskoor de Wiener Sängerknaben.

Dit knaapje rechts deed me denken aan de zwemles, een filmfragment uit de documentaire De stem van het water (1966) van Bert Haanstra. Klik eens op die zwemles; het is zo’n mooi stukje film. Het fragment eindigt met de zin: Daar gaat een kleine, toch nog dapper gebleken Nederlander: hij heeft geworsteld en blijft boven. Dat laatste is een toespeling op de wapenspreuk van de provincie Zeeland Luctor et Emergo – ik worstel en kom boven (ich ringe und komme nach oben).

Tags:

Der Beitrag wurde am Mittwoch, den 19. November 2014 um 10:00 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

2 Reaktionen zu “Knaapjes”

  1. Constanze Westerhove

    Sehr schöner Beitrag, vielen Dank!
    Das Fragment aus „De stem van het water“ ist rührend. Bert Haanstra, ein niederländischer Oskar-Gewinner, der hoffentlich nicht in Vergessenheit gerät.

  2. Johanna Ridderbeekx

    Hartelijk dank voor uw reactie. Was Bert Haanstra betrifft: ganz Ihrer Meinung!