Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Grachten en singels

Over grachten hoef ik u waarschijnlijk niet veel te vertellen. Evenals de sloot is de gracht een gegraven waterloop. U kent de slotgracht evenals de grachtengordel van Amsterdam.

Utrecht, Oude Gracht (PD)

Misschien toch nieuw voor u het verschil tussen de grachten in de hoofdstad en andere Nederlandse steden enerzijds en in Utrecht anderzijds.

Grachten hebben stenen (opgemetselde – hochgemauerte) muren als oevers. In Utrecht hebben de aan de gracht gelegen huizen werfkelders. Deze kelders komen uit op een werf, een loskade die aan de gracht beneden straatniveau gelegen is, waar de schepen konden worden ontladen: de aangevoerde goederen werden in de kelders opgeslagen. U ziet hier een historische foto. Anno 2015 bevinden zich hier talloze cafés en restaurants met terrasjes.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De singel (Ringgraben) is een stadsgracht die een stad omgeeft, als het ware (sozusagen) omsingelt. In Amsterdam is de singel, die daar het singel heet, (gegraven in 1428) de binnenste gracht van de zogenaamde grachtengordel, de oudste dus. In 1481 kreeg deze singel een stenen muur.
Voor zover niet opgeslokt door de stad of ook drooggelegd, heeft een singel vaak een groene oever. Links een foto van de Tolsteegsingel in Utrecht. Dit langgestrekte park aan het water ligt inmiddels midden in de stad. De Tolsteegsingel staat in verbinding met de Wittevrouwensingel. De Catharijnesingel werd echter ten behoeve van het verkeer drooggelegd. Van zoiets krijg je SPIJT!

Toch moedig van de stad deze verandering weer ongedaan te willen maken. Eind 2015 moet er weer water stromen las ik hier.

Tags:

Der Beitrag wurde am Freitag, den 11. September 2015 um 09:32 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert