Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

PS’je

„Zwolle zonder dollen is een einde stad. En dat zeg ik uit de bodem van mijn hart.“

Dat zei Willem-Alexander, koning der Nederlanden, die met zijn gezin en andere familieleden op zijn verjaardag – Koningsdag – een bezoek bracht aan de hoofdstad van de provincie Overijssel, aan Zwolle: het Den Haag van Overijssel.

Hij citeerde Van Kooten en De Bie.

Zwolle zonder dolle
Is een einde stad
Want ze houden niet van hollen
Niet van grappen en van grollen
Nergens anders dan in Zwolle gaan ze zo vroeg plat

Een einde stad, vraagt u?
Tja, je zou het kunnen interpreteren als een stad aan het einde van de wereld – de Berlijner noemt dat JottWeDe (janz weit draußen). Maar het is tevens een toespeling op: die stad is het einde (unübertroffen)!
En dat zal Zijne Majesteit bedoeld hebben.

Tags:

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 28. April 2016 um 21:09 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert