Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

400 jaar!

Aanstaande zondag is het 400 jaar geleden dat Friedrich Wilhelm I van Brandenburg (1620 – 1688) werd geboren.

Zo!

En wie is de vrouw aan de zijde van de grote keurvorst (Kurfürst) op dit portret van Gerard van Honthorst?
Dat is Louise Henriëtte van Nassau, de dochter van „onze“ Frederik Hendrik.

Hoe dat?

Nou, Friedrich Wilhelm had in zijn jeugd (1634-1638) een paar jaar in de Republiek doorgebracht, in Leiden colleges gevolgd en was kind aan huis (fand ein zweites Zuhause) bij de Oranjes – familie ook, want zijn oma Louise Juliana van Nassau was een dochter van de Vader des Vaderlands: Willem van Oranje. En in het bevriende buurland had hij het een en ander geleerd: met mensenhandel viel geld te verdienen. In 1683 werd aan de Afrikaanse Goudkust (nu Ghana) het fort Groß Friedrichsburg opgericht: een belangrijke overslagplaats voor de Europese slavenhandel.
In 1718 werd het fort aan de Nederlanders verkocht, die de mensenhandel voortzetten.

Wat nog?

Avda, CC-BY-SA-3.0

Voor Friedrich Wilhelms echtgenote werd in het Amt Botzow een paleis (Schloss) gebouwd en de plek omgedoopt tot Oranienburg.
In de 20e eeuw zijn in het Oranienburgse stadsdeel Sachsenhausen 30.000 tot 50.000 mensen om het leven gekomen of gebracht.

Het portret van Friedrich Wilhelm en zijn Louise Henriëtte hangt in het Haagse Mauritshuis (het mooiste museum van NL). Dat huis werd in de 17e eeuw al „suikerpaleis“ genoemd: Johan Maurits van Nassau Siegen verdiende als gouverneur van Nederlands-Brazilië zijn geld ook in de zogenaamde driehoekshandel – mensen uit Afrika en suikerplantages). Met Friedrich Wilhelm was hij verwant en bevriend. Na zijn verblijf in Brazilië werd hij Friedrich Wilhelms stadhouder in Kleef.

Schloss Caputh (A.Savin)

Iets ten zuiden van Berlijn staat het oudste paleis uit de tijd van Friedrich Wilhelm: Caputh!
Zijn nakomeling koning Friedrich Wilhelm I. (Soldatenkönig) liet de zomereetzaal Hollands betegelen.

Enfin, komende zondag is het feest in het Schlossmuseum Oranienburg en eveneens in Schloss Caputh.

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 13. Februar 2020 um 08:43 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert