Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Muziek

Muziek (Google)

Janneke Diepeveen is niet meer aan ons instituut verbonden. Zij is met de muziek mee! Dit wordt eigenlijk gezegd van mensen die zich aan verplichtingen onttrekken; in dit speciale geval is deze opmerking dus volkomen misplaatst (fehl am Platz), evenals zij is pleite overigens. Ik zou mijn ongenoegen over haar vertrek op een sympathiekere manier kunnen uitdrukken: zij mist! Maar dat is weer geen goed Nederlands, als u begrijpt wat ik bedoel.

Er zijn ook mensen die voor de muziek uit lopen (voreilig handeln, etwas überstürzen). Zo zijn mijn collega’s niet. Zij gaan niet over één nacht ijs (nichts überstürzen), zij plannen een excursie naar België lang van tevoren (im Voraus) en bereiden de reis samen met de studenten in een projectcollege voor. Dat is een werkwijze waar muziek in zit, die vielversprechend is.

Rechtsboven ziet u muzieknoten. Hebt u ook zo’n hekel aan die buurman die veel noten op zijn zang heeft? (große Töne spucken)
De Freie Universität Berlin behoort tot de Duitse hogescholen die zich excellent mogen noemen en zij maakt met de titel Eliteuniversität natuurlijk ook goede sier. Met andere woorden: ze heeft veel noten op haar zang – te veel?

Krijtjes (Onderwijsgek, CC-BY-SA-3.0)

Wij staan namelijk vaak college te geven voor een ouwerwets bord (Tafel) met een krijtje in de hand. Voor een powerpointpresentatie moeten we beamer, laptop, verlengsnoer, stekkerdoos en luidsprekerboxjes zelf meezeulen (mitschleppen). Hangt er in de collegezaal wel een beamer onder het plafond (Decke), moet de docent op een tafel klimmen om hem aan te zetten: een afstandsbediening is er niet.
Het zou onze alma mater goed staan een toontje lager te zingen (kleinere Brötchen backen), denk ik wel eens.

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 26. Februar 2015 um 10:00 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Idiom, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Muziek”

  1. Janneke Diepeveen

    Het gemis is wederzijds! Ik heb de afdeling weliswaar verlaten, maar ik ben nog lang niet uitgezongen. Kijk maar: https://typischduits.wordpress.com/