Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Keti Koti

Kwakoe (Mark Ahsmann, CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0)

Op woensdag 1 juli 1863 werd in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Groot-Brittannië (1833) en Frankrijk (1848) waren Nederland daarin voorgegaan (hoezo Nederland gidsland?). De voormalige slaven werden overigens verplicht nog 10 jaar voor hun plantageheren te werken; en deze heren kregen van de Nederlandse staat bovendien nog een aardige financiële compensatie per slaaf die ze de vrijheid moesten geven.

Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd. Keti Koti is Sranantongo en betekent: de kettingen gebroken. U herkent in dit woord het Nederlandse ketting of keten en het Engelse cut. Een ander benaming is manspasi dey (dag van de emancipatie). Links ziet u het standbeeld van Kwakoe, de bevrijde slaaf; het werd op 1 juli 1963 in Paramaribo door de toenmalige premier Pengel onthuld. Kwakoe is een Afrikaanse naam die gegeven wordt aan jongens die op een woensdag geboren worden. De slavernij werd op een woensdag afgeschaft.

Curaçao (Charles Hoffman, CC-BY-SA-2.0)

In 1795 vond op Curaçao een slavenopstand plaats. De leiders van de opstand, Tula, Bastiaan Carpata en Pedro Wacao, werden publiekelijk terechtgesteld. Het monument rechts (ook hier keti koti) werd ter herinnering aan de slavenrevolte opgericht. Bekender is misschien het nationale slavernijmonument Desenkadena van Nel Simon. Desenkadena is Papiaments voor: verbreek de ketens (vergelijk Spaans desencadenar: van de ketting losmaken).

De Surinamer Anton de Kom, schreef in 1934 Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen de Nederlandse koloniale politiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij in NL deel aan het verzet; hij overleed in april 1945 in het krijgsgevangenen- en concentratiekamp Stalag XB Sandbostel. De universiteit van Paramaribo draagt zijn naam.

KetiKoti_kl

Spoetnik in het Oosterpark (Foto: C. Bertram)

Het heeft lang geduurd, maar inmiddels hebben zowel Amsterdam en Rotterdam als ook Middelburg in de provincie Zeeland een slavernijmonument.

Op 1 juli is het dus feest, ook in Nederland… natuurlijk in Amsterdam (links Spoetnik, de trouwe viervoeter van een vriendin, in het Amsterdamse Oosterpark – Keti Koti 2014) maar ook in Rotterdam.

Daarnaast is er nog het Kwakoe Zomerfestival dat tijdens zes weekeinden in juli en augustus plaatsvindt.
Als u in de buurt bent, ga dan eens een kijkje nemen en maak kennis met feestvierend veelkleurig Nederland.
En neem Bello gerust mee.

Wan Switi Manspasi Dey!

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 30. Juni 2015 um 20:28 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Karibik, Niederlande, Sprachvergleich, Suriname abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Eine Reaktion zu “Keti Koti”

  1. Johanna Ridderbeekx

    Caribisch Netwerk: Eigenlijk hoort elke Nederlander Tula te kennen