Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Lauben

Een Duitse Laube is in het Nederlands een prieel of een tuinhuisje. Meestal ligt dat tuinhuisje in een zogenaamd volkstuintje (Schrebergarten). In de DDR noemde men dat een Datsche (datsja in het NL) – en in het oosten van de huidige BRD noemt men dat nog steeds zo. Oorspronkelijk is de datsja een buitenverblijf van Russische welgestelden (Wohlhabende).

Rostlaube (CC-BY-SA-3.0)

Maar ik wil het over de FU hebben. Zoals al eerder vermeld werd de FU in 1948 met steun van de Amerikanen in het zuidwesten van Berlijn opgericht. Veel instituten konden in bestaande villa’s ondergebracht worden. De eerste grote, samenhangende nieuwbouw was de zogenaamde Rostlaube.

Het staal dat bij de bouw werd gebruikt moest na korte tijd eine stabile Rostpatina als wartungsfreie (onderhoudsvrije) Schutzschicht (beschermende laag) vormen. Dat mislukte. Het materiaal roestte door; en tot op de dag van vandaag druppelt het zo nu en dan (hin und wieder) hier en daar bij regenweer.

Silberlaube (CC-BY-SA-3.0-migrated)

De Rostlaube werd uitgebreid met een gebouw waarbij roestvrij materiaal werd gebruikt: de Silberlaube. De koepel die u op de foto ziet, is de Philologische Bibliothek van architect Sir Norman Foster – sinds 1999 Lord Foster of Thames Bank – die ook de koepel op de Rijksdag heeft gezet.

En omdat de laatste jaren enige druk ontstond om de knusse (gemütlich, behaglich) villa’s te verkopen, werden de bestaande Laubes langs de Rudi-Dutschke-Weg uitgebreid met de Holzlaube, waarin inmiddels de campusbibliotheek en de kleine vakken zijn ondergebracht.

De Niederländische Philologie (hoezo klein vak?) vindt u in de oude, vertrouwde Rostlaube: in de straat JK 30.
Kom eens langs! In geen andere stad studeert u in een tuinhuis – wat zeg ik? – in een prieel!
En de vele binnen- en daktuintjes zijn op de foto’s niet eens te zien…

Der Beitrag wurde am Freitag, den 20. Mai 2016 um 09:48 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert