Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

10-10-10 – twee

Een tweede PS’je naar aanleiding van 10 oktober 2010. Drie eilanden werden autonoom; drie andere werden ingelijfd (einverleibt).

Het koninkrijk der Nederlanden heeft drie wel heel bijzondere gemeenten, officieel openbare lichamen (öffentliche Körperschaft) genoemd. Dat zijn de zogenaamde BES-eilanden, ofwel Caribisch Nederland.

overstekendeezels_klein

Bonaire is een benedenwinds (unter dem Winde) eiland in het Caribisch gebied met leuke waarschuwingsborden langs de weg. De thuistaal van de meeste Bonairianen is het Papiaments (65%). Van de eilandbewoners heeft naar eigen zeggen (nach eigener Aussage) 15% het Nederlands en 15% het Spaans als thuistaal. Het verkeersbord houdt daar met een duidelijke afbeelding gelukkig ook rekening mee.

Sint Eustatius – ook Statia genoemd – staat voor de -E van BES. Matthias Hüning wijdde lang geleden al een blogbijdrage aan de verwaarloosde ezels van Statia. Op dit bovenwindse eiland heeft 6% Nederlands als thuistaal, 7% noemt het Spaans en niemand het Papiaments (0%). De meerderheid van de bevolking spreekt thuis gewoon Engels (85%).

Saba (R. Diesterheft, CC-BY-SA-2.0)

Op het bovenwindse eiland Saba spreekt niemand thuis Nederlands of Papiaments. Bijna iedereen (93%) geeft het Engels als thuistaal aan. De eerste ezels werden in 1925 naar Saba gebracht lees ik hier.

U ziet links dat Saba tot boven dat ene wolkje reikt! De vulkaan Mount Scenery is met zijn 877 meter (jawel) het hoogste punt van Nederland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

Hoorde ik iemand Vaalserberg mompelen? Helaas, helaas, voorbij, voorbij die tijd.*


IRMA

Sint-Eustatius en Saba werden ook door de orkaan Irma getroffen maar de schade is geringer dan op Sint-Maarten. De twee eilanden hebben er belang bij dat Sint-Maarten geholpen wordt want via dat eiland verloopt het contact met de rest van de wereld: ’Richt hulp op Sint-Maarten, want Sint-Eustatius is daar afhankelijk van’ .
De Nederlandse hulpactie leverde afgelopen vrijdag ruim 13 miljoen euro op. En ook de Waddeneilanden waren solidair: 10.000 euro (als u het Fries niet machtig bent, dan klik op de Nederlandse driekleur).
Tot zover Irma… en wat Maria betreft: „De Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied lijken dit keer de dans te ontspringen.“ (mit knapper Not davonkommen) schrijft de Volkskrant.

Wordt vervolgd.

PS – Het taaloverzicht vindt u overigens hier.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Dienstag, den 19. September 2017 um 13:11 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Karibik, Niederlande, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert