Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

10-10-10 – drie

Een derde – en (beloofd!) laatste PS’je. Drie eilanden werden autonoom; drie andere werden op 10 oktober 2010 quasi ingelijfd (einverleibt).

En hoe worden ze nou bestuurd, de BES-eilanden? Hoe wordt Caribisch Nederland bestuurd?

Bonaire, Saba en Sint Eustatius (samen Caribisch Nederland) zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Ze hebben 2 bestuurslagen, namelijk het eilandbestuur en de Nederlandse Rijksoverheid. De Rijksdienst Caribisch Nederland voert de taken voor de Rijksoverheid op de 3 eilanden uit. Bijvoorbeeld het beheer van het brandweerkorps. Het eilandbestuur staat onder controle van de Eilandsraad. Hierin zitten lokale volksvertegenwoordigers. Bron

Dat klinkt zo’n beetje in orde – maar de kritiek was/is niet van de lucht (nahm/nimmt kein Ende). Plotseling waren het homohuwelijk, abortus en euthanasie mogelijk. Dat viel niet in goede aarde (auf Beifall stoßen) … Bonje op Bonaire. De Hollandse sensatiepers verdraait de politieke achtergrond luidde de titel van een kritisch Nederlands commentaar uit 2012. (bonje = Krach, Streit).

Maar – dat moet gezegd – de bewoners van deze Nederlandse gemeenten – het zijn Nederlanders, ze hebben stemrecht enz. – worden niet als Europese Nederlanders behandeld: de sociale uitkeringen (Sozialbeihilfe, Beihilfe) bijvoorbeeld zijn geringer dan in Europees Nederland.

*****

En dan heb ik nog een filmpje voor u: het is ook al wat ouder (maart 2012) maar heeft u dat beroemde Nederlandse wijsvingertje al eens in actie gezien? Hier (05:17-05:33) het bekende vingertje, dat de Caribische gemeente Statia de weg wijst (zeigt, wo es lang geht).

You can check me. I have not been late once, this whole year. I am here at quarter past seven, every day and sometimes including the weekend…

Ook interessant: 17:38-18:00

Blik op Statia vanuit St. Kitts (CC-BY-2.0, jthetzel)

Je kunt je toch eigenlijk niet veroorloven om een Nederlander te hebben die geen Nederlands kan [sic – kent]; daar kan je niet aan beginnen. Alle allochtonen in Nederland, die moeten ook een inburgeringscursus…

En iets verder: 20:05

The only solution that I can offer you is: try to learn Dutch as soon as you can because there is simply no other way out.

Wie is eigenlijk de „allochtoon“ op het Engelstalige Statia?

Op 22 november 2016 waren de BES-eilanden thema bij Lubach op zondag.
Actueel nieuws op Caribisch Netwerk.

PS
Al wie het Nederlands niet voldoende machtig is, of de structuur van het Koninkrijk nog eens uitgelegd wil hebben, kijke naar dit filmpje: het Koninkrijk uitgelegd! (ondertitels kunnen worden aangeklikt)

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Donnerstag, den 28. September 2017 um 08:06 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Karibik, Niederlande, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert