Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Trojka

Wilt u weten hoe ik aan die „flink gebouwde weduwnaar“ ben geraakt?
Wel, in mijn colleges zit een studente uit Tomsk. Nee, niet uit Omsk! Tomsk! Dat ligt zo’n 800 werst verderop. Nederlandse lezers van mijn generatie voelen al waar dit heengaat…

Voor de anderen: Omsk en Tomsk liggen in Siberië en in die streek (Gegend) heb je geen leeuwen (Löwen) maar des te meer wolven. Dat weet ik dankzij Drs. P., die ik al vaker heb aangehaald (zitieren). Heinz Polzer heeft met Dodenrit het Nederlandse beeld van Siberië beïnvloed, om niet te zeggen gevormd. Ik ga de inhoud van dit lied niet verklappen (ausplaudern, verraten) – zelf nalezen! Speciaal voor mijn studenten uit Rusland hier echter (aber) een paar zinnen om te oefenen: rijm en ritme helpen bij het leren van Nederlandse stoplappen (abgedroschene Phrasen) en andere mooie woordcombinaties.

Trojka (Foto: Flow2 at de.wikipedia, PD)

Trojka hier, trojka daar
Ja, je ziet er veel dit jaar
Overal zit paardenhaar
Steeds uit voorraad leverbaar
Zachtjes snort de samovaar
Met een Slavisch handgebaar
Doe het zelf met naald en schaar
Kijk daar loopt een adelaar
Foei hoe suffend staat gij daar

Goede tsaar in Zaandam (Foto: Arch, PD)

Moeder is de koffie klaar
Twee halfom en een tartaar
Hulde aan het gouden paar
Flink gebouwde weduwnaar
Basgitaar en klapsigaar
Trojka hier, trojka daar
Leve onze goede Tsaar!

Goede tsaar?
Dat zal dan wel Peter de Grote zijn. Hier links ziet u hem aan het werk in Zaandam. Hij heeft daar flink aan de weg getimmerd (deutlich auf sich aufmerksam machen). Muziekliefhebbers kennen deze tsaar annex timmerman uit de opera. Van deze 2 meter 4 lange Peter is bekend dat hij werk van Maria Sibylla Merian kocht. Dat bevindt zich nu in de Hermitage van Sint-Petersburg. Enfin, kunt u zingen, zing dan mee met Drs. P.

Tags: ,

Der Beitrag wurde am Montag, den 8. Dezember 2014 um 15:00 Uhr von Johanna Ridderbeekx veröffentlicht und wurde unter Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert