Nederlands

Beobachtungen zur niederländischen Sprache

Kerstversiering

Overal waar je kijkt hangt kerstverlichting (Du. Weihnachtsbeleuchtung). De buren hebben al een kerstboom (Du. Weihnachtsbaum) gezet. Bij velen hier wordt pas op kerstavond (Du. Heiligabend) de boom opgetuigd (Du. geschmückt).

Kerstboompje met ballen en piek (Foto: EverySpoon (Flickr), CC-BY-SA-2.0)

Wat hangen we in de kerstboom? Het eerste dat in de boom komt, is een snoer met kerstlampjes (Du. Lichterkette) – kaarsjes nemen we liever niet meer wegens brandgevaar. Een glinsterende slinger (Du. funkelnde Girlande) kan er ook nog bij. Essentieel zijn natuurlijk de kerstballen (Du. Kugeln). Tot nu toe maakte ik ieder jaar dezelfde fout en had het over Weihnachtsbälle. Dit jaar ben ik, sinds de bijdrages van mijn collega over bal – bol – kogel in het Nederlands en Duits, extra alert. De kerstboom is natuurlijk niet compleet zonder een piek (Du. Spitze), zoals op de foto hiernaast. Engelenhaar in de kerstboom vind ik kitscherig (Du. kitschig) en ik ben ook geen fan van lametta. Die sliertjes (Du. schmale Streifen) slingeren nog minstens tot Pasen in je woonkamer rond (Du. herumliegen), net als de dennennaalden (Du. Kiefernnadeln) overigens.

Wat zetten we onder de kerstboom? Bij ons thuis lagen er vroeger geen cadeautjes onder de boom, want die kregen we van Sinterklaas. Dat is tegenwoordig anders. Er stond vroeger wel een kerststalletje (Du. Weihnachtskrippe) met het kindje Jezus in een kribbe, zijn ouders en een paar andere figuren die Christus‘ geboorte voorstellen – samen ook wel de kerstgroep genoemd. Wist u dat de kleinste kerstgroep ter wereld alleen zichtbaar is door een microscoop?

Ik beperk me dit jaar ook tot microscopisch kleine kerstversiering (Du. Weihnachtsschmuck), want ik ga tijdens de kerstdagen op vakantie. Dan hoef ik niet zo veel op te ruimen als ik volgend jaar thuiskom.

Tags: , ,

Der Beitrag wurde am Mittwoch, den 10. Dezember 2014 um 11:29 Uhr von Janneke Diepeveen veröffentlicht und wurde unter Niederlande, Sprachvergleich, Wortschatz abgelegt. Sie können die Kommentare zu diesem Eintrag durch den RSS 2.0 Feed verfolgen. Kommentare und Pings sind derzeit nicht erlaubt.

Kommentarfunktion ist deaktiviert